Predsjednik SDP-a BiH: Milanovićevo odlikovanje generala Jelića šamar je BiH

Predsjednik SDP-a BiH: Milanovićevo odlikovanje generala Jelića šamar je BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SDP Bosne i Hercegovine danas je osudio najavljenu dodjelu hrvatskog odličja umirovljenom generalu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatanu Miji Jeliću koji je u BiH optužen za ratne zločine.

Jelić bi 4. kolovoza u Kninu trebao primiti odličje od Milanovića

Jelić bi 4. kolovoza u Kninu trebao primiti odličje iz ruku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zajedno sa zapovjednicima četiri gardijske brigade HVO-a koje su sudjelovale u operacijama čiji je krajnji cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.

Milanović je objasnio da na godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluje neće odlikovati zapovjednike kao pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u ime postrojbi odličja će primiti njihovi zapovjednici. 

Jelić bi odličje što ga u povodu obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja dodjeljuje predsjednik Republike trebao preuzeti kao ratni zapovjednik brigade Specijalne policije Herceg-Bosne. Uz njega bi odličja za svoje postrojbe trebali dobiti i generali HVO-a Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić i Mate Bilonjić.

Protiv Jelića je tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu za ratne zločine

Za razliku od njih četvorice protiv Jelića je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu za ratne zločine koju je potvrdio i Sud BiH, a tereti ga se za progone, zatočenja i ubojstva Bošnjaka na području Mostara 1993. godine.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ovim  je povodom hrvatskog predsjednika Milanovića najprije podsjetio kako su njih dvojica kao socijaldemokrati svojedobno surađivali na temeljima jasne osude ratnih zločina.

"Odlikovati Jelića koji je u bijegu pred pravosudnim tijelima BiH predstavljalo bi ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti", izjavio je Nikšić.

Nikšić: Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava

"Mislio sam kako to nije istina te da će Zoran Milanović preispitati takvu mogućnost. Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti", naveo je Nikšić.

Dodao je i da SDP BiH ima za cilj uspostavu države BiH u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

"Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali promatrače koji su sprječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović. Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga. Zato je najmanje što sam očekivao da će Zoran Milanović odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je sudionik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim 'svojim' zločincima i 'tuđim' žrtvama”, rekao je Nikšić, kako prenosi portal Klix.ba.

Nikšić: Nije prvi put da smo razočarani

Nikšić je Milanovića i optužio da se ovakvim postupkom pokazao kao netko tko koketira s nacionalizmom.

"Nažalost, nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći tuđmanisti od HDZ-a. Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa iako bio i predsjednik Milanović samo blijeda kopija HDZ. Uostalom, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada aplaudiraju i kojima se pokušava dodvoriti. Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada, druže Zorane, smrt fašizmu, sloboda narodu“, navodi se u reakciji Nermina Nikšića.

Optužnica protiv Jelića podignuta je i potvrđena 2016. godine

Optužnica protiv Jelića podignuta je i potvrđena 2016. godine no on je od tada nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu jer boravi u Hrvatskoj.

Kako Hrvatska ne izručuje svoje državljane koji su u drugim zemljama optuženi za ratne zločine u BiH sada razmatraju mogućnost da procesuiranje prepuste hrvatskom pravosuđu.

Jelić je optužen da je kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Jelić optužen za etničko čišćenje i zatvaranje u logore

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protupravno lišavanje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i korištenje kao živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara