Predsjednik Tunisa za premijera izabrao bivšeg ministra financija i turizma

Predsjednik Tunisa za premijera izabrao bivšeg ministra financija i turizma
Screenshot: YouTube

TUNIŠKI predsjednik Kais Saied dao je mandat za sastavljanje vlade bivšem ministru financija i turizma Elyesu Fakhfakhu, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika, nakon što je podijeljeni parlament ovog mjeseca odbio vladu koju je predložio prethodni mandatar.

Fakhfakh sada ima mjesec dana za formiranje koalicije koja bi imala dovoljno glasova za izglasavanje povjerenja jednostavnom većinom u parlamentu. U protivnom će se morati sazvati novi izbori u trenutku kad Tunis mora donijeti važne ekonomske odluke.

Izbor 48-godišnjeg Fakhfakha naglašava da je ekonomija prioritet nakon desetljeća sporog rasta, visokog javnog duga i propadanja javnih usluga od revolucije 2011. kojom je uvedena demokracija.

Bio je ministar financija nakon revolucije

Fakhfakh, bivši zaposlenik francuske energetske kompanije Total, bio je ministar financija 2012., u razdoblju nestabilnosti nakon revolucije. Također je bio i ministar turizma.

Odlazeća vlada Youssefa Chaheda je od 2016. pokušavala staviti potrošnju pod nadzor i istovremeno se nosila s posljedicama dva velika napada militanata 2015. koji su gotovo uništili turističku industriju, ključnu za tunisku ekonomiju.

Chahed i njegovi ministri obnašaju dužnosti vlade od parlamentarnih izbora u listopadu na kojima je najveća stranka, umjerena islamistička Ennahda, osvojila tek četvrtinu zastupničkih mjesta.

Prethodno predložena vlada mandatara Habiba Jemlija nije dobila povjerenje parlamenta na glasanju 10. siječnja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara