Predsjednik Uprave MOL-a: Dok smo pregovarali o Ini, Polančec me molio za pomoć Podravci

Tekst: I.Kri.
Foto: Arhiva

IZVRŠNI direktor MOL-a Zsolt Hernadi je hrvatskim istražiteljima kazao kako ga je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u studenom 2008. godine tražio pomoć oko Podravke.

Polančec je tada s MOL-om vodio pregovore o drugom krugu prodaje dionica Ine. Hernadiju je Polančec kazao da se vodstvo Podravke želi obraniti od tvz. neprijateljskog preuzimanja, ali je dodao kako se pojavio problem s financiranjem kupljenih Podravkinih dionica te bi morao pronaći rješenje za zatvaranje postojećeg kredita kod Merill Lyncha u Londonu, piše Jutarnji list.

Bez OTP-a Podravka se nije mogla dokapitalizirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga načelnog dogovora u realizaciju posla su uključeni čelni ljudi Podravke i mađarske OTP banke. Preko nje je otvoren novi kredit od 34,2 milijuna eura te je zatvoren stari od 26 milijuna eura. Uz to je sklopljeno pet ugovora u kojima su regulirani odnosi između MOL-a, OTP-a, Podravke i Fime Ami s Malte, a u jednom od njih stoji i kako se Podravkino zaduženje može riješiti i dionicama Ine.

Čelnici MOL-a su potvrdili kako je taj prijedlog došao s njihove strane. U ugovoru stoji kako se plaćanje "može namiriti i dionicama Ine, koje će biti vrednovane po stvarnoj kupovnoj cijeni plaćenoj i potvrđenoj u pisanom obliku od strane Podravke OTP-u". Po tom ugovoru Podravka nije smjela ući u dokapitalizaciju bez dozvole OTP-a kako dionice MOL-a u zalogu ne bi pale ispod 10,64 posto udjela u koprivničkoj kompaniji.

MOL može postati najveći dioničar Podravke

Najvažniji dio dogovora je taj da MOL može djelomično ili u potpunosti otkupiti sva prava, potraživanja i obveze koje OTP banka ima na temelju kredita. To je značilo da MOL može postati najveći dioničar Podravke, ali i pretežni vlasnik Ine ako mu Podravka dug vrati u njenim dionicama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara