Predsjednik Vlade Ivo Sanader položio vijenac na Oltar Domovine, u Aleji branitelja i na grob predsjednika Tuđmana

U povodu Dana državnosti, predsjednik Vlade Ivo Sanader položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, te kod Križa u Aleji branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju. L

U izaslanstvu Vlade koje je predvodio predsjednik Ivo Sanader bili su i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i ministar kulture Božo Biškupić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, premijer Sanader je, u izjavi novinarima, podsjetio na 25. lipnja 1991., kada je Sabor donio povijesnu ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

"Na žalost, nakon toga je uslijedila žestoka agresija i Hrvatska je morala svoju samostalnost i svoju državu obraniti. Snaga, hrabrost, samopouzdanje i požrtvovnost naših branitelja bila je jedna od ključnih karika u ostvarivanju te samostalnosti i u obrani suverenosti. Ponosni smo danas, 13 godina kasnije, što možemo taj Dan obilježavati u miru, zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim sazivima Hrvatskog sabora i hrvatskim vladama, koji su čuvali hrvatsku suverenost i državu, ali i jačali njezin međunarodni položaj. Upravo to jačanje međunarodnog položaja ovih dana doživljava kulminaciju, kada je Hrvatska postala kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je Sanader.

Upitan za suđenje tzv. gospićkoj skupini, premijer Sanader je rekao da on "nema što komentirati pravosudne odluke" jer u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema tome, ne pada mi napamet komentirati odluke Vrhovnog suda, ali isto tako znam da Mirko Norac ima velike zasluge za Hrvatsku u Domovinskom ratu", rekao je Sanader.

Na novinarsko pitanje namjerava li Vlada ponovno staviti Oltar domovine u funkciju tako da se tamo polažu vijenci stranih izaslanstava, premijer je rekao da na neki način Oltar domovine mora ostati u funkciji, ali da će se još vidjeti u kakvoj. Napominjući da je HDZ ostao vjeran tradiciji da se na Oltaru domovine polažu vijenci, rekao je da HDZ teži konsenzusu svih političkih čimbenika, te da će o tome razgovarati i s predsjednikom Republike i ostalima.

Na Oltar domovine na Medvedgradu vijenac je položilo i izaslanstvo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata. To izaslanstvo je, predvođeno ministricom i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, položilo vijenac i zapalilo svijeću i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na grob predsjednika Tuđmana cvijeće je položilo i zapalilo svijeću i izaslanstvo Grada Zagreba, u kojem su bili gradonačelnica i dogradonačelnik Vlasta Pavić i Milan Bandić te predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden.

(Hina) xbma yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara