Predsjednik VSTS BiH Branko Perić: Političari više nemaju utjecaj na pravosuđe

PREDSJEDNIK Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Branko Perić izjavio je u nedjeljnim Nezavisnim novinama kako je nakon reforme u BiH stvoreno neovisno pravosuđe čime su političari "izgubili mehanizme pritisaka na pravosudne institucije i tijela".

Perić izjavu temelji na činjenicama da od kaznene odgovornosti nisu amnestirani ni ministri pa ni najviši dužnosnici u BiH te dodaje kako je Sud BiH spreman procesuirati ratne zločine.

"Suci i tužitelji Suda BiH sposobni su i spremni za primjenu najviših europskih standarda u ovim predmetima", kaže Perić.

On podsjeća i na nazočnost međunarodnih sudaca i tužitelja te pojašnjava da će domaći sudac predsjedati Vijećem za ratne zločine dok će dvojica međunarodnih sudaca biti članovi vijeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudu BiH dosad je pristiglo 10 tisuća prijava za ratne zločine.

"Sud ne može procesuirati 10 tisuća osoba. Sud se ne može usmjeriti samo na ratne zločine, a zaboraviti organizirani kriminal, korupciju i opći kriminal. Moramo stvoriti uvjete da društvo ozdravi i bude sposobno okrenuti se budućnosti, a to nije jednostavan proces", rekao je predsjednik VSTS BiH Branko Perić

(Hina) xspod ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara