Predsjedništvo HDZ-a o aferama: Umjesto izlaznih vrata Polančecu lovorike za teški rad

Tekst: M.M.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"NA TEMELJU onog što pišu mediji, ne možemo nikoga smijeniti", neslužbeni je zajednički zaključak nakon šestosatnog sastanka Predsjedništva HDZ-a održanog sinoć u Zagrebu na kojem se špekuliralo da bi mogao biti smijenjen potpredsjednik Damir Polančec, baš kao i šef HEP-a Ivana Mravak. Naime, iako se na Predsjedništvu stranke trebalo (do)govoriti o nacrtu proračuna za sljedeću godinu, šestosatna rasprava većim je dijelom bila rezervirana za afere koje ovih dana iz HDZ-a izlaze kao na traci.

Žučna rasprava o aferama 

Unatoč iscrpnoj obrani čelnih ljudi HDZ-a, Kosor i njeno rukovodstvo nakon šest sati žučne rasprave pred novinarima su hinili da je bila riječ tek o konzultacijama unutar stranke za proračun.

Naime, činjenica kako je policija utvrdila da je Rade Buljubašić, zaposlenik HEP-a koji je u tu državnu firmu doveden po HDZ-ovoj stranačkoj liniji i primao plaću iako nije ništa radio, te na taj način oštetio državni proračun za 671.159,56 kuna, nije bila dovoljna ni da bi se večeras zaljuljala Mravakova stolica. Isto tako Mravak je pod istragom DORH-a no ni to nije bilo previše bitno za Kosor čije je jutro bilo hrabrije od večeri. Naime, ona je jučer ujutro najavila kako bi se na sinoćnjem sastanaku napokon trebala razriješiti sudbina Mravaka.

Kosor će se konzultirati

Na kraju, kako su sami rekli okupljenim novinarima, za Mravaka će se pričekati kraj istrage. Kosor je o temi HEP-a novinarima uobičajeno odgovorila vrlo "precizno".

"Konzultirat ćemo se još. Vidjet ćemo. Razgovarali smo o tome i još će se razgovarati, a za dan-dva doznat će se sve", rekla je Kosor.

S druge pak strane u jednoj od najvećih financijskih afera u posljednje vrijeme, a riječ je o Podravci, gotovo na svakom koraku, odnosno u novoj informaciji izvire ime potpredsjednika Vlade Polančeca, no to nije bilo dovoljno niti za javni ukor, već povod za pohvale. Polančec je i u središtu afere oko Ugovora za prodaju Ine, koji nikada nije izašao u javnost. 

Umjesto smjene pohvale

"Treba znati kako Polančec radi zapravo jedan izuzetno težak i vrlo odgovoran posao i to već niz godina. Pred njim je i završetak posla privatizacije brodogradilišta, a treba završiti i priču oko Ine i njihova dugovanja", rekla je Kosor novinarima koji su strpljivo čekali ispred zgrade Predsjedništva HDZ-a hvaleći potpredsjednika Polančeca.

Polančec koji je danas umjesto vlastite smjene, dočekao lovorike rukovodstva HDZ-a, novinarima je rekao kako je već zapravo navikao da ga se često "smjenjuje".

"Ne znam odakle svima priča da odlazim. Ne znam tko takve priče plasira u javnost, a ja se sasvim sigurno ne opterećujem takvim špekulacijama", rekao je Polančec novinarima. Naime, u nadahnutom govoru pred novinarima, potpredsjednik Vlade prisjetio se svih medijskih hajki na njega koje su vodile u medijima iako je on i dalje stalni član postave u Banskim dvorima.

"Mogu reći kako sam od MOL-a pisanim putem zatražio dozvolu da se objavi ugovor o prodaji Ine. Stoga se nadam kako će ugovor biti uskoro zaista i obavljen, a ja ću potom moći mirno zaspati", rekao je Polančec novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara