predsjedništvo hss-a: poljoprivredna reforma ide dalje unatoč problemima

Započeta poljoprivredna reforma ide dalje, iako u njenoj provedbi u nekim dijelovima ima problema, poruka je s današnje, poljoprivredi posvećene tematske sjednice Predsjedništva HSSa. L

Ti se problemi ogledaju prije svega u sporom radu i nedovoljnoj suradnji nekih državnih institucija, ali i lokalne uprave, rekao je novinarima nakon sjednice HSS-ov ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Kao primjer za to ministar spominje nesređenost katastra i gruntovnica, potrebu njihova ažuriranja a time i aktivniji rad nadležnih institucija - konkretno Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva, Geodetske uprave i drugih.

Pankretić priznaje da za poslove oko raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ni njegovo ministarstvo nema dovoljno stručnjaka i da, primjerice, nedostaju pravnici i geodeti. Stoga će, najavio je, vrlo skoro Ministarstvo Vladi poslati zahtjev da se zaposle novi ljudi takvih profila.

Čelnik Hrvatskog seljačkog saveza Ivan Kolar seljacima je poručio da će već u proljetnoj sjetvi bez ograničenja moći koristiti plavi dizel.

U pogledu dvojbi oko novog načina obračuna cijene mlijeka, ministar poljoprivrede poručio je da se neće mijenjati pravilnik koji to uređuje, a primjenjuje se od prvog dana ove godine.

Ministar tvrdi da je novi način obračuna cijene mlijeka već dao dobre rezultate u dizanju kvalitete mlijeka, što se od pravilnika i očekivalo.

Prve su analize, provedene jesenas, pokazale da traženim standardima kvalitete odgovara samo 20 posto mlijeka, a taj se postotak sada popeo na 40 posto, naveo je ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara