Predstavljanje Katarine Peović: Želimo socijalizam, društveno vlasništvo svima

Predstavljanje Katarine Peović: Želimo socijalizam, društveno vlasništvo svima
Screenshot: HRT

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović gostovala je na HRT-u u sklopu predstavljanja predsjedničkih kandidata i kandidatkinja na toj televiziji. 

Otvorila je motivima za kandidaturu. 

"Moja kandidatura dolazi od jedne radničke partije. Iza mene stoje ljudi koji su godinama radili na terenu, sudjelovali na prosvjedima i u štrajkovima. Želimo promovirati viziju jednakijeg društva i govorimo stvari koje nećete čuti ni od jednog kandidata. Potrebne su temeljne promjene stvari te se zalažemo za demokratski socijalizam 21. stoljeća - to je vizija u kojem se ostvaruju temeljne promjene za sve", rekla je Peović. 

"Neki bi si dali veće ovlasti nego Tuđman"

Smatra kako ne treba mijenjati ustavne ovlasti predsjedničke pozicije. "Ne smatram da treba uvoditi ustavne promjene jer se radi o visoko protokolarnoj funkciji, ali je jedna od funkcija i interes javne većine", izjavila je Peović.

Dodala je kako neki kandidati autoritarno zagovaraju takve promjene te bi si dali veće ovlasti nego Franjo Tuđman. 

Skeptična je i što se tiče promjene sustava izbora predsjednika, tvrdi kako normativni optimizam koji se pojavljuje ne smatra ni funkcionalnim ni uvjerljivim te da je njezin cilj promjena ne legalnog, već ekonomskog i socijalnog okvira.

Zagovara izlazak iz NATO-a

Kako bi kao predsjednica bila vrhovna zapovjednica oružanih snaga, Peović je izložila svoj stav o NATO-u. 

"Moj stav je izuzetno kritičan. Zagovarala bih izlazak iz saveza, ali pokretanje tog procesa nije predsjednička ovlast", rekla je Peović.

Tvrdi kako su izdvajanja za obranu prevelika s obzirom na ekonomsku situaciju. "Kada vlada kaže da nema novaca za zdravstvene radnike i nastavnike, smo treba reći koliko izdvajamo za obranu", dodala je. 

Što se tiče odnosa sa susjedima, izjavila je da su sitno buržoaski te se svaki pojedinačni narod hvasta svojom pozicijom. 

"Za migratsku krizu je kriv kapitalizam"

"Naši odnosi trebali bi počivati na solidarnosti i suradnji", zaključila je. 

Smatra da je migrantska kriza nastala kao problem kapitalizma i nejednakog razvoja. "Licemjerno se postavljati prema migrantima na način na koji se postavljaju zemlje centra, ali i Hrvatska", rekla je Peović. 

Govorila je i o poziciji Hrvata u Bosni i Hercegovini i navela kako je korištenje Hrvata u BiH u svrhu izvora deplasirana politika. "Sjetimo se samo socijalističkog okvira koja je BiH dala jednakost među narodima, ovo je čisto huškanje", tvrdi Peović.

"Želimo socijalizam, društveno vlasništvo u rukama svih"

Tvrdi kako je kampanja pokrenuta zbog potrebe da se nakon 30 godina devastacije tomu stane na kraj.

"Pljačkaškoj privatizaciji koja je deprivilegirala naše društvo treba stati na kraj. Pratimo svjetske trendove, kao one u Velikoj Britaniji i SAD-u i želimo demokratski socijalizam 21. stoljeća. Radi se o ideji u kojoj je društveno vlasništvo u rukama svih, a proizvodnja se ne odvija u korist bogatih elita već narodne većine", kaže Peović.

Zaključila je da svima moraju biti osigurane temeljne životne potrebe - zdravstvo, školstvo, normalna prehrana i stanovanje, zbog kojeg se ne mora ući u dužničko ropstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara