Predstavljen ˝Brački testamenat˝ Vanje Vodanović kukec

Folklorističko-antropološki pogled u nekadašnji život Brača donosi najnovija knjiga arheologinje Vanje Vodanović Kukec ´Brački testamenat´, koja je danas predstavljena u Matici hrvatskoj.

To luksuzno opremljeno izdanje nakladničke kuće ´Golden marketing´, donosi niz razglednica i fotografija bračke zavičajne baštine, kojim je autorica, rođena Bračanka, na dvjestotinjak stranica predstavila svoje uspomene vezane za taj otok.

Obuzeta atmosferom ´malog starinskog svijeta´, autorica svjesno piše priču iz ženske vizure, o bračkim stanovnicama, kako bi afirmirala tu do sada slabije proučenu dimenziju postojanja, istaknuo je recenzent knjige Tonko Maroević. Činjenično se oslanjajući na tekstove oporuka, na predsmrtne ili posmrtne inventure uglavnom skromnih imanja, odjeće i nakita bračkih stanovnika, ona analitički pristupa interpretaciji arhivskih spisa. Uz oporuke, izuzetno su vrijedni i bračni ugovori, ugovori o mirazu ili mladenkinoj opremi, koje autorica u maniri vrsne arheologinje povezuje s materijalnim ostacima, naglasio je Maroević. Osim toga, knjiga donosi i crtice i zapise autobiografskog podrijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući zašto se u naslovu odlučila za riječ ´testamenat´, iako bi bilo prikladno reći ´oporuka´, Vanja Vodanović Kukec je istaknula ´testamenat na Braču znači nešto više. On je naslijeđena poruka iz svih područja života, poruka misli, odgoja, ljubavi i slika vremena u prostoru´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara