Predstavljen časopis za plesnu umjetnost "Kretanja"

PRVI broj časopisa za plesnu umjetnost "Kretanja", koji izdaje Hrvatski centar ITI UNESCO, predstavljen je danas na Sceni Mamut kazališta "Gavella".

Prvi broj donosi osvrt o prošlogodišnjoj sezoni hrvatske plesne scene, koja se obrađuje i u usporedbi s međunarodnim iskustvima predstavljenima na "Tjednu suvremenog plesa" i "Eurokazu", te kroz teorijske tekstove. Istražuje se preklapanje plesa s književnošću, a putem teksta o plesnom centru u Kanadi progovara se o gorućem pitanju domaće scene - kako doći do plesnog centra?.

Donose se i razgovori sa suvremenim plesnim umjetnicima, britanskim Akramom Khanom te riječkim Žakom B. Valentom. U rubrici "Pamtimo" podsjeća se na uglednu hrvatsku balerinu Miju Čorak Slavensku, koja je umrla u listopadu prošle godine.

Po riječima glavne urednice Ive Nerine Sibila, "Kretanja" su zamišljena kao mjesto u kojem se presjecaju tri silnice plesne scene - oni koji ples stvaraju, oni koji ga gledaju i oni koji o njemu pišu. To mjesto presjeka trebalo bi biti dinamično i otvoreno, s glavnim ciljem veće vidjivosti plesne umjetnosti i osnaživanja njenog položaja, dodala je Sibila.

"Uredništvo i svi koji su pisali u časopisu to su radili besplatno", istaknula je Željka Turčinović, predsjednica Hrvatskog centra ITI UNESCO, dodavši da je pravo čudo da su "Kretanja" uopće izišla, barem kao koncepcijski predložak za naredne brojeve.

"Danas je povijesni datum za plesni teatar u Hrvatskoj", naglasio je Vjeran Zuppa, jedan od rijetkih plesnih dramaturga u Hrvatskoj. Zuppa je izrazio nadu da će "Kretanja" potaknuti i druge ozbiljne plesne projekte u Hrvatskoj. On smatra da bi časopis trebao izlaziti kvartalno, a ne polugodišnje kako je planirano.

Podsjetivši da je prva poznata knjiga o plesu u nas izišla tek 1923. ("Filozofija plesa" Havelocka Ellisa), Maja Đurinović, članica uredništva, rekla je da se "plesna biblioteka" niti od tada nije previše popunila. Ocijenila je da je sada pravi trenutak za časopis o plesnoj umjetnosti, s obzirom na sve veći broj mladih autora i povećano zanimanje za ples i izvan plesnog ceha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara