Predstavljen "Kalendar renesansnih knjižnica za 2005."

U KNJIŽNICI franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku danas je predstavljen "Kalendar renesansnih knjižnica za 2005." koji je izdala švedska tvrtka ISIM.

Kako su istaknuli gvardijan samostana fra Stipe Nosić i fra Mario Šikić, povijesna knjižnica Male braće uvrštena je među 59 knjižnica u svijetu iz istoga razdoblja. O izboru objavljenih fotografija odlučivali su stručnjaci iz 44 države, a u sklopu mjeseca listopada nalazi se Franjevačka knjižnica s podatcima o njezinoj povijesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižnica samostana Male braće u Dubrovniku spominje se još u 14. stoljeću zajedno sa samostanskom pisarnicom u kojoj su nastale neke od srednjovjekovnih koralnih knjiga. Svoj povijesni izgled Knjižnica je zadržala i do danas, a u tijeku srbo-crnogorske agresije odlukom World Monument Watcha bila je uvrštena na popis stotinu najugroženijih svjetskih spomenika.

U sklopu obnove samostana preko Europske banke za obnovu i razvoj pri Europskom vijeću i hrvatskog Ministarstva kulture obnovljena je i samostanska knjižnica, a knjige su u nju ponovno vraćene prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara