Predstavljen program obrazovanja hrvatskih novinara o EU-u

Program Tempus, vrijedan pola milijuna eura i namijenjen obrazovanju hrvatskih novinara predstavljen je u petak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

Trogodišnji program financirat će u omjeru 95 prema pet posto Europska komisija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, a provodit će ga Međunarodni centar za obrazovanje novinara u Opatiji s još nekoliko znanstvenih i medijskih ustanova iz Hrvatske i inozemstva.

Ugledni međunarodni i domaći stručnjaci vodit će ciklus osposobljavanja instruktora novinarstva, organizirati redovite susrete "Medijski četvrtak u 19" te nakladničku i druge djelatnosti kojima se želi podići razina znanja hrvatskih novinara o euroatlanskim integracijama, rečeno je na predstavljanju.

"Jedno od najvažnijih novinarskih zadataka danas je obavještavanje javnosti o približavanju Hrvatske Europskoj uniji, a tu su naši novinari 'najtanji'", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lucić.

Najavio je da će se pri Društvu u idućih petnaestak dana osnovati zbor novinara koji prate euroatlanske integracije, po uzoru na slična udruženja novinara iz drugih sektora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Thomas Bauer sa Sveučilišta u Beču ocijenio je da hrvatska javnost nakon izlaska iz autoritarnog i autokratskog sustava, te nakon borbe za nacionalno političko oslobođenje, još potpuno ne vjeruje medijima i da će za promjenu toga stava trebati još jedna generacija.

"No, zasad se to može promijeniti samo ako mediji budu snažno poticali otvorenost, uvažavali različitost stavova te promicali istraživačko novinarstvo i vjerodostojnost", istaknuo je Bauer.

Poručio je da bi se Hrvatska mogla naći u nevolji ako se i njezin medijski sustav ne pripremi za tranziciju koja ju očekuje u susretu s standardima demokratskog života u ujedinjenoj Europi.

(Hina) xbcav ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara