Predstavljen projekt Islamskog centra u Rijeci Dušana Džamonje

U RIJEČKOJ gradskoj upravi danas je predstavljen projekt Islamskog centra u Rijeci koji je izradio akademski kipar Dušan Džamonja sa suradnicima, a koji je, kako je rečeno, moguće rješenje i podloga za otvaranje javne rasprave.

Autorska skupina, u kojoj su, uz Džamonju, arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović, ponudila je ´rješenje koje ujedinjuje arhitektonski oblik temeljen na opusu Dušana Džamonje i sadržaje Islamskog centra u traženim površinama´, rekao je ravnatelj Direkcije za urbanizam i ekologiju Srđan Škunca predstavljajući projekt.

Za izgradnju Islamskog centra, površine oko 3500 četvornih metara, odabrana je lokacija od 4000 četvornih metara na Hostovu bregu, a takvo je rješenje još 1998. uneseno u Urbanistički plan uređenja Gornjeg Zameta.

Na javnom natječaju, koji je proveden 2001., prva je nagrada dodijeljena autorskom trojcu - Danieli Antolinc, Vesni Mravinac i Ajli Hrelji. Islamska zajednica u Hrvatskoj osporavala je tada taj rad te odbila svoj centar graditi na osnovi tog projekta, a gradska uprava nije prihvatila drugonagrađeni rad arhitekta Branka Orlića.

Danas predstavljeni projekt Džamonje, Vlahovića i Vučinovića ponuđen je na tada raspisani natječaj, ali je stigao nakon isteka roka te nije razmatran.

Pročelnik gradskog Odjela za urbanizam i ekologiju Milorad Milošević rekao je da će konačna mreža vjerskih objekata u Rijeci biti utvrđena Generalnim urbanističkim planom u prvoj polovici ove godine. U tom odjelu smatraju da je Džamonjin projekt kvalitetan te da bi, da je na vrijeme poslan na natječaj, bio izabran kao najbolji.

Predstavnik Islamske zajednice Mirsad Srebrniković smatra da je rješavanje problema izgradnje centra završeno današnjim predstavljanjem projekta te da je njime zadovoljna i gradska uprava i Islamska zajednica.

Na novinarsko pitanje hoće li u Islamskoj zajednici biti zadovoljni predloženim rješenjem budući da je po njemu predviđen minaret visine oko 15 metara, Srebrniković je kazao da će biti zadovoljni autorovim rješenjem, ali da se ne bi protivili izradi dvostruko višeg minareta kako je bilo predviđeno u prvonagrađenom radu.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda na natječaju Ante Marinović Uzelac dodao je da razlog odbacivanja prethodnih rješenja nije bila predviđena visina minareta koji bi dominirao riječkom panoramom nego sukob modernog i tradicionalnog pristupa.

Odgovarajući na pitanje o osnovnoj ideji pri izradi projekta, Dušan Džamonja je kazao da se ona temelji na ideji o svodu koji se spaja s horizontom te je dodao da je prije ovoga već projektirao Islamski centar u Bagdadu koji zbog ratnih uvjeta nije izgrađen.

Na upit je li sa stanovnicima Gornjeg Zameta postignut dogovor budući da je njih oko 3000 potpisalo peticiju protiv gradnje centra, Milošević je kazao da je novo rješenje predstavljeno članovima mjesnog odbora te da će rasprava o gradnji Centra biti javna, a da prijedloga drukčijih rješenja za sada nema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara