PREDSTAVLJEN PROJEKT "TRIPLEX CONFINIUM"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas je predstavljen međunarodni istraživački projekt "Triplex Confinium hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu" Zavoda za hrvatsku povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i pet naslova nakladničkih kuća Barbat, Književnoga kruga, Prosvjete te SKD Prosvjete.

Inicijator projekta "Triplex Confinium" i autor knjige "Triplex Confinium ili o granicama i regijama hrvatske povijesti" Drago Roksandić istaknuo je kako knjiga govori o granicama i regijama u hrvatskoj povijesti ranoga novog vijeka.

Sadrži bogatu kartografiju i to na području geotektonske strukture jugoistočne Europe, podunavskoga, jadranskog i egejskog slijeva, funkcionalnih veza dinarskoga planinskog područja i okolnih nizina u srednjem vijeku.

Nakon gotovo pola stoljeća objavljen je prijevod knjige Andre Blanca "Zapadna Hrvatska. Studija iz humane geografije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recenzent Velimir Rogić istaknuo je kako je knjiga nastala odmah nakon II. svjetskog rata. Autor je anketiranjem seljaka došao do podataka o stanju nakon rata kad su tradicionalne strukture bile praktički netaknute, s obzirom na to da je ubrzo nakon toga počeo dinamičan proces socio-ekonomskog razvoja. Po ocjeni Željka Holjevca, povjesničara iz Instituta "Ive Pilara", Blanc se humanom geografijom služi kao metodološkim obrascem za istraživanje zapadne Hrvatske.

"Popis Like i Krbave 1712. godine. Obitelj, zemljišni posjedi i etničnost u jugozapadnoj Hrvatskoj" autora Karla Kasera, Hannesa Granditsa i Siegfrieda Grubera donosi arhivske izvore s adekvatnim znanstvenim komentarima. Po Kaserovim riječima prava je slučajnost što ti podatci nisu uništeni, već su slučajno otkriveni u Zemaljskom arhivu u Grazu.

Uz to, predstavljena je i knjiga Marka Šarića "Zapadna Hrvatska. Prilozi za bibliografiju", te "Triplex Confinium 1500-1800: Ekohistorija. Izvorni znanstveni radovi s treće međunarodne projektne konferencije (Zadar, 3. do 7. svibnja 2000.)"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara