Predstavljen prvi broj časopisa "Most/The Bridge"

PRVI broj časopisa za međunarodne književne veze "Most/The Bridge", u nakladi Društva hrvatskih književnika, predstavljen je danas u Zagrebu.

Časopis je utemeljilo Društvo hrvatskih književnika 1966., a ovo je prvi broj koji potpisuje novo uredništvo - glavni urednik Srećko Lipovčan i izvršni urednik Davor Šalat.

Lipovčan je podsjetio da je namjera "Mosta" promicanje hrvatske književnosti u inozemstvu, a da su na čelu toga uglednog časopisa bili vodeći hrvatski pisci poput Slavka Mihalića, Zvane Črnje, Ante Stamaća i drugih.

Prvi broj "Mosta" koji će, kako je najavljeno, izlaziti četiri puta godišnje, donosi priloge o hrvatskoj književnosti, odnosno o književnom životu u nas, u formi novinskog izvješća, intervjua, reportaže, književne kritike do prijevoda hrvatske lirike mladih autora, dramskih tekstova, novela i eseja. Uz raznovrsne književne žanrove, na stranicama je ovoga broja i tekst posvećen dječjoj ilustraciji u nas, s djelima vodećih slikara i ilustratora. Namjera je uredništva da, uz književnost, promovira i suvremenu likovnu umjetnost kroz slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i umjetničku fotografiju.

Lipovčan je istaknuo da se "Most" šalje vodećim kulturnim institucijama u svijetu, bibliotekama, katedrama slavistike, poznatim književnim prevoditeljima, nakladnicima i svima koji su zainteresirani za hrvatsku književnost u europskim i prekomorskim zemljama.

Izvršni urednik Davor Šalat ističe da je namjera "Mosta" na stranim jezicima - engleskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom i drugima - predstaviti cjelovit korpus hrvatske književnosti.

Zbog izostanka sredstava Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture prvi broj "Mosta" izišao je zahvaljujući financijskoj potpori Naklade Ljevak. Predstavnik te naklade Zdenko Ljevak na predstavljanju je rekao da bi i drugi hrvatski nakladnici i izdavači trebali pružiti financijsku potporu izlasku ostalih brojeva "Mosta".

Prvi je broj tiskan u tisuću primjeraka, od kojih je 700 poslano na razne adrese u svijetu, a prvi je broj predstavljen i na Sajmu knjiga u Leipzigu, prije desetak dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara