Predstavljen roman "Čovjek bez sudbine" Imre Kertesza

NAJVAŽNIJI roman nobelovca Imre Kertesza "Čovjek bez sudbine", roman Petera Esterhazya "Hrabalova knjiga" te dvije pripovijetke te dvojice suvremenih mađarskih pisaca "Ista priča", koje je objavila zaprešićka "Fraktura", predstavljeni su danas u hrvatskomu prijevodu u zagrebačkoj knjižnici "Marija Jurić-Zagorka".

Roman "Čovjek bez sudbine", Imre Kertesza koji je lani dobio Nobelovu nagradu za književno stvaralaštvo, govori o vlastitom stradanju, o holokaustu, i sudbini čovjeka u beznadnom svijetu. Književna kritika smatra da nema književnog djela koje bolje i vjernije opisuje posljedice koje logor ostavlja na čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roman "Hrabalova knjiga" Petera Esterhazya, koji je preveo Neven Ušumović, prvi put je objavljen 1990. i vrlo je brzo stekao svjetsku slavu. To je neka vrsta dijaloga između supruge neimenovana madžarskog pisca i Bohumila Hrabala, jednog od najvećih srednjoeuropskih pisaca. Roman, pisan ironično, pripovijeda o životu pod komunizmom i dvojbama intelektualca s kojima se suočavao.

Knjiga "Ista priča" sadrži dvije pripovijetke - Kerteszov "Zapisnik" i Esterhazyev "Život i književnost" - o putovanju na Zapad, o shvaćanju slobode i onom što tranzicijske zemlje uistinu jesu. Dvije priče, dvije sudbine, dva pisca i dva pripovjedača svojevrsnim stilom pokazuju književno umijeće koje ih svrstava među najveće suvremene književnike, istaknuto je na predstavljanju.

Knjige su predstavili Xenija Detoni, koja je prevela Kertszov roman i knjigu pripovijedaka dvojice pisaca, i predstavnici nakladnika Seid i Sibila Serdarević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara