Predstavljen "Roman o romanu Fukara" Josipa Pavičića

HRVATSKA kultura, javnost i politika podijeljene su na crno i crveno, ali to nije rezultat jednoga trenutka, nego se to događa od početka 90ih godina, izjavio je akademik Ivan Aralica na današnjem predstavljanju knjige Josipa Pavičića "Roman o romanu Fukara" djela koje je nastalo kao reakcija na Araličinu "Fukaru".

"Fascinaciju dijela javnosti trećim siječnjem danas smatram raspadnutim komadom papira. U taj trogodišnji prostor upadaju moje tri knjige Ambra, Fukara i treća već napisana, koje će sačinjavati trilogiju Sebastijanove priče", izjavio je Aralica.

Po njegovim riječima, budućnost hrvatske nacije mora težiti pomirbi, a ne ponavljati situaciju u kojoj će se smjenjivati "crveni i crni".

Autor "Romana o romanu Fukara" drži da je to djelo svojevrsni polemički "antifukarus" u koji je uvrstio dnevne komentare, bilješke, novinske tekstove i reakcije na Araličin roman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi je Araličin odgovor književniku Miljenku Jergoviću, koji je djelomice objavljen u tjedniku "Globusu", i Araličin odgovor Velimiru Viskoviću, koji je prvi put objavljen.

Pavičić tu knjigu smatra kaleidoskopom kroz koji se vidi kulturni i politički život, te da ona, iako je polemički intonirana, nije svađalačka.

"Ovo je knjiga rasprava o idejama i ideologijama te doprinos raščišćavanju nekih naplavina iz našega kulturnoga i političkoga života. Držim da je istinu teško naći, ali to ne znači da je ne treba tražiti", istaknuo je Pavičić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara