Predstavljen "Zakon rieke" Franje M. Fuisa

KNJIGA "Zakon rieke" autora Franje M. Fuisa (1908.1943.), legende hrvatskog novinarstva, koja je danas svečano predstavljena u Hrvatskom novinarskom domu, scenarij je za film o Lonjskom polju, koji je iz autorove ostavštine odabrao i priredio Mladen Pavković.

Fra Ma Fu, kako se Fuis običavao potpisivati, nije bio samo vrstan reporter, već i fotograf, publicist, pisac scenarija za crtane filmove, a čeznuo je da snimi igrani film, istaknuo je Pavković dodajući, kako na žalost nije doživio da snimi film po vlastitom scenariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakon rieke" je knjiga snimanja za dugometražni igrani film o Lonjskom polju, koji je ujedno trebao biti prvi hrvatski zvučni dugometražni film, naglasio je filmolog Daniel Rafaelić. Fuis je u jednoj od svojih brojnih reportaža obradio probleme stanovnika Lonjskog polja, impresioniran činjenicom da se tamo ljudi svega stotinjak dana u godini mogu normalno kretati, dok su ostatak vremena, zbog vodostaja Save, osuđeni na čamce i život u sojenicama.

Inspiriran "Robinzonima Lonjskog polja" Fuis je napisao 1942. scenarij i knjigu snimanja za film pod prvotnim nazivom "Zbogom pračovjeku", da bi ga 1943. preimenovao u "Zakon rieke", naglasio je Rafaelić.

Gotovo je nevjerojatno da se o Fuisu, o čijim se reportažama zna puno, privatno zna izuzetno malo, rekao je Pavković, podsjećajući na avionsku nesreću 1943. obavijenu velom tajne, u kojoj je, zajedno sa svim članovima posade, Fuis poginuo, u okolini Plitvičkih jezera.

Knjigu "Zakon rieke" izdala je Alineja - Udruga branitelja Podravke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara