Predstavljen "Zatvorski dnevnik" dr. Franje Tuđmana

KNJIGA "Petrinjska 18 zatvorski dnevnik iz 1972." dr. Franje Tuđmana predstavljena je večeras u Zagrebu.

Urednik knjige Josip Pavičić rekao je da je riječ o Tuđmanovim dnevničkim zapisima koje je vodio od 11. siječnja 1972. kad je uhićen s grupom hrvatskih inelektualaca kao državni neprijatelj. Nakon izlaska iz zatvora u listopadu te godine, Tuđman je nastavio pisati dnevnik do 31. prosinca 1972.

Po Pavičićevim riječima to je vrlo zanimljivo štivo o Tuđmanovom sudskom procesu, s njegovim komentarima, bilješkama, susretima s bliskim osobama. ´To je štivo koje pruža politički, psihološki i osobni portret čovjeka koji je 20 godina poslije postao prvi hrvatski predsjednik´, rekao je.

Priređivač knjige Ivan Bekavac napomenuo je kako su ti zapisi slika stanja čovjeka nevino osuđenoga, čovjeka u neizvjesnosti vlastite sudbine zbog borbe za svoje hrvatstvo i za ravnopravnost Hrvatske u ondašnjoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miroslav Tuđman je ocijenio da će knjiga pomoći mladim generacijama da se upoznaju s jednim vremenom političkoga terora, u kojemu su hrvatski intelektualci bili šikanirani, proganjani i zatvarani jer su zagovarali osobnu i nacionalnu slobodu.

"Autor ovoga dnevnika bio je rušitelj mitova na kojima je počivao jugoslavenski hegemonistički poredak, a iz dnevničkih zapisa toga hrvatskog uznika izbija snaga vizije jer u njima razmišlja o ideji pomirenja hrvatskoga naroda, koja će se i dogoditi", rekao je Miroslav Tuđman.

Osvrćući se na današnje političke prilike Tuđman je ustvrdio kako se ´nakon svega što je prošao, hrvatski narod osjeća prevaren´, kako se ´umanjuju žrtve Domovinskog rata i izmišljaju krivnje´, te da se ´nude materijali Haagu kako bi se denucirala vlastita vojska i heroji Domovinskog rata´.

´Unatoč svemu kako se današnje vlasti ponašaju prema djelu dr. Tuđmana, suverena i samostalna hrvatska država njegovo je djelo´, rekao je.

Akademik Vlatko Pavletić je rekao da se iz knjige vidi Tuđmanov odnos prema obitelji, domovini i prema istini o hrvatskoj koju je svojim djelovanjem svjedočio. ´Tuđman je izdržao sve teškoće pokazavši snagu vlastite žrtve´, rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara