Predstavljena biblioteka Jutarnjega lista - kulturne akcije koja počinje 9. ožujka

KAD 9. ožujka čitatelji "Jutarnjega lista" uz svoj primjerak tih dnevnih novina dobiju besplatan primjerak romana "Ime ruže", beletrističkoga prvijenca jednoga od najslavnijih intelektualaca današnjice talijanskoga semiotičara Umberta Eca , "krenut" će i kulturna akcija "Jutarnjega lista" Biblioteka Jutarnjega lista XX. stoljeće u kojoj će biti objavljeno 30 vrhunskih djela svjetske i hrvatske književnosti protekloga stoljeća.

Na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkome Kulturnom klubu javnosti su taj projekt približili vodeći ljudi "Jutarnjega lista" i Europapress holdinga (EPH), medijske kuće u sklopu koje izlaze i te dnevne novine.

Izrazivši nadu u uspjeh te kulturne akcije, direktor EPH Stipe Orešković objasnio je da će ona trajati 30 tjedana, kad će svakoga utorka, počevši od 9. ožujka, čitatelje "Jutarnjega lista" uz njihov primjerak novina na kioscima "čekati" i knjiga nekoga od klasika svjetske i hrvatske književnosti XX. stoljeća.

I dok je Ecov roman dar čitateljima, za svaku sljedeću knjigu trebat će izdvojiti 29 kuna, pa će tako čitateljima za novine i roman trebati 35 kuna, a kako je rečeno, knjige će se moći kupiti samo uz primjerak "Jutarnjega lista",

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni urednik Tomislav Wruss istaknuo je pak kako se tom akcijom "Jutarnji list" zapravo nastavlja "baviti" književnošću želeći tako promovirati nove vrijednosti u književnosti koju i inače sustavno promiče u sklopu rubrike "Kultura".

Urednik te rubrike Ivica Buljan voditelj je uredničkoga tima odgovornoga za odabir književnih djela koja će, u sklopu Biblioteke, pokušati približiti taj vid umjetnosti širemu krugu ljudi.

Buljan je tako najavio da će nakon "Imena ruže" slijediti romani "Lolita" Vladimira Nabokova, "Starac i more" Ernesta Hemingwaya" te "Herzog" Saula Bellowa, dok će roman "Na Drini ćuprija" nobelovca Ive Andrića biti prva knjiga nekoga hrvatskog pisca. U nizu od 30 naslova trebali bi se naći i romani petorice hrvatskih književnika, ali Buljan još nije precizirao koji će to književnici biti, osim Miroslava Krleže.

Zamjenik glavnoga urednika "Jutarnjega lista" Zdravko Milinović istaknuo je pak da će to biti jedan od najvećih izdavačkih pothvata u Hrvatskoj jer će se u 30 tjedana tiskati između tri i četiri milijuna primjeraka. Osim toga, dodao je, u Hrvatskoj se još nije dogodilo da je neko početno izdanje, kao što je slučaj s Ecovim "Imenom ruže", objavljeno u 150.000 primjeraka.

Inače, slične kulturne akcije provode se diljem Europe, a prva je počela prije više od dva desetljeća na južnoameričkome kontinentu - u Argentini, tiskanjem djela slavnoga Jorgea Luisa Borgesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara