Predstavljena darovnica Humboldtove zaklade IRB-u

Zaklada Alexandera von Humboldta darovala je znanstvenu opremu Institutu "Ruđera Boškovića" (IRB) u vrijednosti od oko 25.000 eura, danas predstavljenu na "Ruđeru" u nazočnosti njemačkoga veleposlanika u Hrvatskoj Juergena Staksa.

Oprema je donirana "Ruđerovim" znanstvenicima Davidu Smithu i Marini Ilakovac-Kveder, stipendistima poslijedoktorskoga programa Humboldtove zaklade. Sastoji se od najsuvremenije računalne opreme - računalnoga grozda i transfer-cijevi za tekući helij - sastavnoga dijela opreme za mjerenja na vrlo niskim temperaturama.

Namijenjena je zavodima za organsku kemiju i biokemiju te fizičku kemiju IRB-a, a na raspolaganju je cijeloj znanstvenoj zajednici.

"Ruđerovi" znanstvenici i stipendisti poslijediplomskoga programa Humboldtove zaklade u kraćim su prezentacijama objasnili zašto će i kako rabiti darovanu znanstvenu opremu.

Tako će znanstvenom suradniku u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju IRB-a Davidu Smithu, koji se bavi istraživanjima strukture i funkcije biološki važnih molekula, nova oprema osigurati nastavak konkurentnoga znanstvenog rada u kojemu se služi računalnim pristupom zasnovanim na načelima kvantne i klasične fizike.

Viša znanstvena suradnica u Laboratoriju za magnetske rezonancije Zavoda za fizičku kemiju Marina Ilakovac-Kveder u biofizičkim istraživanjima primjenjuje metode elektronske paramagnetske rezonancije što omogućuje spoznaju dinamičkih svojstava promatrana sustava koja su u korelaciji s njegovom strukturom. U središtu njezine znanstvene pozornosti su kompleksni biološki sustavi poput ljudskih lipoproteina, stanica i modelne tvorbe poput gelova.

Pri tomu, kako je objasnila, potrebno je zasebno proučavati određene "prozore" u dinamici što se postiže u pokusima na vrlo niskim temperaturama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darovnica Humboldtove zaklade omogućit će joj izvođenje baš takvih mjerenja u jedinom laboratoriju na Institutu gdje se mogu obavljati mjerenja na temperaturi od četri stupnja Kelvina.

Na darovnici je zahvalio v.d. ravnatelja IRB-a Mladen Žinić, a nazočne je pozdravio i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Juergen Staks, izrazivši spremnost Njemačkoga veleposlanstva za dobrom i sustavnom suradnjom s "Ruđerom".

Veleposlanik Staks osvrnuo se i na činjenicu da je Hrvatska dobila status zemlje kandidata za EU, rekavši kako bi svi u Hrvatskoj trebali biti svjesni da i EU želi Hrvatsku u svojoj zajednici.

Zato, istaknuo je njemački veleposlanik, zemlje članice EU-a trebaju Hrvatsku podupirati, a Hrvatska pak treba odraditi "domaću zadaću" koja, rekao je Staks, uključuje i širenje znanstvenih kontakata s europskim zemljama.

Zaklada Alexandera von Humboldta osnovana je 1860. u Berlinu, a nakon dva dugogodišnja prekida ponovno ju je 1953. uspostavila Savezna Republika Njemačka. Osnovni cilj Zaklade je poticanje međunarodne znanstvenoistraživačke suradnje.

(Hina) xip yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara