Predstavljena Dizdarova knjiga "Četnički zločini u BiH 1941.-1945."

Povjesničari Hrvatskoga instituta za povijest Mihael Sobolevski i Vladimir Geiger danas su u Zagrebu predstavili knjigu Zdravka Dizdara "Četnički zločini u Bosni i Hercegovini 1941.1945." koju su objavili Hrvatski institut za povijest i "Dom i svijet".

Knjiga obrađuje "čvor četničkoga pokreta koji je premrežio područja bivše Jugoslavije, a Bosna i Hercegovina mu je bila središte penetracije", istaknuo je Sobolevski.

Po njegovim riječima četnička je ideologija imala koncept "Velike Srbije" i "Velike Jugoslavije", a njihova je realizacija trebala ovisiti o stanju na bojištima.

Autor je sustavno obradio i prikazao četnički pokret za Drugoga svjetskog rata, a među ostalim i njihov način izmišljanja laži, vojno ustrojstvo te ritualna ubojstva Hrvata i Muslimana, istaknuo je Geiger. Napomenuo je kako knjiga obrađuje niz malo poznatih četničkih zločina pa je kao takva znatan prinos istraživanju žrtvoslovlja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četnički pokret je za Drugoga svjetskog rata imao 14 korpusa, 76 brigada i dvije pukovnije, a raspolagao je s više od 100 tisuća četnika, rekao je Geiger.

Autor knjige, također povjesničar Hrvatskoga instituta, govorio je o značenju četničke genocidne ideologije kojoj je na čelu stajala izbjeglička kraljevska vlada u Londonu.

Zdravko Dizdar je s Mihaelom Sobolevskim 1999. objavio knjigu "Prešućivani četnički zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1941.-1945."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara