Predstavljena dvojezična znanstvena kronologija "Povijest Hrvata"

DVOJEZIČNA hrvatskoengleska ilustrirana znanstvena kronologija ´Povijest Hrvata´, Ante Nazora i Zorana Ladića, predstavlja dobar priručnik za sve koji će u svijetu lobirati za Hrvatsku, istaknuli su na današnjem predstavljanju te knjige akademik Franjo Šanjek i Mirko Valentić.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je da smo dobili jednu pošteno i kvalitetno napravljenu kronologiju hrvatske povijesti.

´To je knjiga o bogatoj povijesti jednog malog naroda u kojoj je bilo velikih ljudi, ali i zločinaca. Trebamo znati razlučiti svijetle od mračnih povijesnih trenutaka, jer moramo pamtiti i jedne i druge´, naglasio je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima, izbor i interpretacija povijesnih izvora nerijetko je u funkciji manipuliranja poviješću, a tako je bilo i s poviješću Hrvata.

´Živjeli smo u dva totalitarna sustava i jednom koji je bio blizak totalitarnom, a zaogrtao se plaštem demokracije´, rekao je.

Kao što se u socijalizmu moralo šutjeti o Bleiburgu, tako danas neki hoće da se šuti o pravoj prirodi ustaškog režima, a sve je to povijest, rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuvši kako je Hrvatska pred vratima Europske unije, Mesić je naglasio da nas isticanje fašističkih simbola, bez obzira na to kako je mali broj onih koji to rade, toleriranje povijesnog revizionizma i ponavljanje povijesnih grešaka neće odvesti u Europu.

Na petstotinjak raskošno opremljenih stranica knjige, koju je objavila zagrebačka nakladnička kuća ´Multigraf´, tiskano je više od 700 ilustracija - slika, karata i faksimila dokumenata.

Autori su hrvatsku povijest obradili kroz nekoliko tematskih cjelina. Prva cjelina posvećena je seobi Hrvata, zatim slijedi razdoblje samostalne hrvatske države, Hrvati u uniji s Mađarima, hrvatske zemlje u sastavu Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, Hrvati u zajednici s jugoslavenskim narodima, Hrvati u Drugom svjetskom ratu, Hrvati u federaciji s jugoslavenskim republikama te hrvatska borba za nezavisnost.

Ante Nazor obradio je razdoblje od 7. stoljeća do 1606. te razdoblje novije hrvatske povijesti, od 1989. do 1995., dok je Zoran Ladić obradio razdoblje od 1606. do 1989.

Knjiga donosi svjedočanstva stranih analitičara, povjesničara i hodočasnika koji su stoljećima posjećivali hrvatske krajeve, naglasio je recenzent akademik Franjo Šanjek. Dodao je kako su autori stavili naglasak i na intelektualna gibanja, te znanost i kulturu Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara