Predstavljena grafička mapa "Brseč" Ivana Kožarića i Maje Franković

GRAFIČKA mapa "Brseč" Maje S. Franković i Ivana Kožarića, objavljena u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predstavljena je danas u toj knjižnici.

Grafički listovi otisnuti su u tehnici litografije u boji na kamenu, a otisnula ih je Maja S. Franković u svom litografskom atelijeru u Brseču.

Mapa je napravljena u gotovo zaboravljenoj tehnici litografije, koja zahtijeva izražavanje umjetnikovih crtačkih sposobnosti, rekao je autor predgovora Ivica Župan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, oba autora tematiziraju lokalne pejzaže - Kožarić Mošćeničku Dragu, a Maja S. Franković brsečke stijene i litice.

Župan je rekao kako je mapa nastala kao rezultat druženja dvoje istaknutih umjetnika jakih individualnosti i kreativne energije, a ideja o njezinu nastanku javila se prilikom Kožarićeve izložbe u brsečkoj galeriji "Kumičić", koju vodi Maja S. Franković.

Grafička mapa "Brseč" dubinski poštuje tradiciju litografije, ali je napravljena na sjajan nekonvencionalan način, rekao je likovni kritičar Darko Glavan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara