Predstavljena "Horugva nam ćuhta" Tomislava Milohanića Slavića

"Horugva nam ćuhta" najnovija zbirka pripovjedaka jednog od najpoznatijih istrijanskih pisaca Tomislava Milohanića Slavića, danas je svečano predstavljena u Društvu hrvatskih književnika.

Posebnost te zbirke koju čine 18 priča podijeljenih u tri cjeline - Horugva nam ćuhta, Žuboreći hipi i Jak kao život, je u tome što je pola knjige pisano na čakavskom, dok je druga polovina pisana na standardnom jeziku.

Autor bira teme i motive iz tradicionalnog života manjih sredina, progovarajući o njima snažno i impresivno, darujući im tako nove vrijednosti, ustvrdio je urednik Ljubomir Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po ocjeni akademika Nedjeljka Fabria, riječ je o jednoj iznimno staroj podvrsti kratkih priča - kalendarskim pričama, koje odlikuje kratkoća, etnografska komponenta, te čitatelju poznata tema o kojoj autor piše. Upravo su takve Milohanićeve priče koje ocrtavaju regiju središnje-zapadne Istre, kazao je on, dodajući kako autor ne poantira, već su njegovi završeci mirni i realistički.

Pjesnik, prozaik i dramski pisac Tomislav Milohanić Slavić rođen je 1956. u Rapavelu (sadašnjoj općini Višnjan). Poeziju i prozu piše na čakavštini i standardu hrvatskog književnog jezika, a objavljuje ih u književnim časopisima, ljetopisima, kalendarima i novinama. Zbirke čakavskih stihova su mu "Briskvin cvit iz bukalete" i "Katunali", a autor je i knjige čakavskih priča "Karagujov pir".

Knjigu "Horugva nam ćuhta" objavio je Izdavački centar Rijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara