Predstavljena knjiga B. Petrača "Jakovljeve ljestve hrvatske lirike"

ZAGREBAČKI nakladnik Kršćanska sadašnjost predstavila je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu knjigu eseja Božidara Petrača "Jakovljeve ljestve hrvatske lirike".

O knjizi su govorili u ime nakladnika Adalbert Rebić, publicist Vladimir Lončarević i akademici Ante Stamać i Josip Bratulić.

"Petračeva temeljna duhovna baza u raščlambama hrvatske lirike je kršćanstvo, te je, pišući o lirici, nastojao zacijeliti frakture hrvatske književnosti", istaknuo je Lončarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Petračev sustav određuje korpus, ali i osobni stil", napomenuo je Stamać i dodao kako je Petrač tradicionalni kritičar s poznavanjem pouzdanih činjenica.

U knjizi "Jakovljeve ljestve hrvatske lirike" objavljeno je 19 eseja o hrvatskim liričarima koji su izašli kao predgovori knjiga pjesama u knjižnici Kršćanske sadašnjosti "Media".

Petrač među ostalim u knjizi piše o Marku Maruliću, Ivanu Gunduliću, Ivanu Mažuraniću, Petru Preradoviću, Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Antonu Gustavu Matošu, Antunu Branku Šimiću, Ivi Lendiću, Viktoru Vidi, Vinku Nikoliću, Sidi Košutić i Maku Dizdaru.

Stihove iz zbirki pjesama hrvatskih pjesnika što ih je uredio Božidar Petrač, a objavila Kršćanska sadašnjost, govorio je dramski umjetnik Joško Ševo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara