Predstavljena knjiga Billa Clintona "Moj život"

Predstavljena knjiga Billa Clintona "Moj život"
ZAGREBAČKA naklada "Ljevak" predstavila je večeras u hotelu Sheratonu u Zagrebu knjigu bivšega američkog predsjednika Billa Clintona "Moj život".

O knjizi su govorili državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery, novinarka Mirjana Rakić i u ime nakladnika Zdenko Ljevak.

Clinton je u praktičnu politiku bez instrumentalizacije unio iskrenu i osobnu politiku ljudskih prava i sloboda, rekao je Biščević i dodao kako su se na našem prostoru nakon sukoba različitih europskih interesa počeli rješavati problemi tek odlučnim nastupom Clintona i američkoga vodstva.

Uza sva povremena omalovažavanja, sa stajališta Republike Hrvatske Clintonov je angažman imao povijesnu ulogu, dodao je Biščević.

Clinton je uz velike sposobnosti imao i velike mane, rekao je Montgomery i dodao kako je gotovo bio opsjednut potrebom skrivanja istine.

Jedno od najgorih razdoblja u Clintonovoj vanjskoj politici prema ovom području bilo je od 1991. do 1995., rekao je Montgomery, dodavši kako je to zapravo najprije bila Bushova pa onda Clintonova politika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi su se na ovom području počeli rješavati tek kad je Richard Holbrooke preuzeo stvari u svoje ruke, rekao je Montgomery i dodao kako žali što danas Sjedinjene Države napuštaju ovo područje jer je pitanje Bosne i Kosova još daleko od rješenja.

Clinton u knjizi "Moj život" (903 str.) piše svoju autobiografiju od rođenja u gradiću Hopeu do svršetka svojega drugog predsjedničkog mandata na čelu SAD-a.

U knjizi, među ostalim, piše i o svojoj ulozi u stvaranju hrvatsko -muslimanskoga saveza u BiH, o dogovoru Tuđman-Izetbegović i pripremama za uspostavu strateške ravnoteže snaga na ovom području.

Izaslanik EZ-a lord Carrington pokušao je, navodi među ostalim Clinton, skupiti predstavnike Srba, Hrvata i Muslimana da se dogovore o mirnoj podjeli BiH na etničke regije, ali nije uspio. Dodaje kako se Bushova vlada bila zauzela u UN-u da se Srbiji nametnu gospodarske sankcije, no da su se tomu opirali tadašnji glavni tajnik Boutros Boutros Gali, Francuzi i Englezi.

Knjigu su na hrvatski jezik preveli Maša Crnjaković, Danijel Dosegović, Kristijan Lazar, Marko Maras, Silvije Nosić i Mirjana Wuert.

Bill Clinton (1946.) bio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u dva mandata: od 1992. do 1996. i od 1996. do 2000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara