Predstavljena knjiga Bosiljke Janjatović "Stjepan Radić - njegovi zatvori, suđenja, ubojstvo (1889.-1928.)"

Knjigu Bosiljke Janjatović "Stjepan Radić njegovi zatvori, suđenja, ubojstvo (1889.1928.) danas su u Matici hrvatskoj predstavili akademik Petar Strčić i povjesničar Hrvoje Matković.

Janjatovićkina knjiga u dva dijela istražuje odnos represivnih državnih aparata protiv hrvatskoga političara i predsjednika Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića.

U prvom dijelu autorica obrađuje obračun Austro-Ugarske sa Stjepanom Radićem, a u drugom dijelu obračun karađorđevićevske Jugoslavije s njim, kojega je kao vođu hrvatskog naroda 1928. likvidirala u beogradskoj Skupštini.

Radić je za razliku od Mačeka hvaljen, ali je Maček napravio najveću Hrvatsku, veću i od one kralja Tomislava, rekao je akademik Strčić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Janjatović je obradila sva Radićeva stradanja temeljito i dokumentirano", rekao je Matković i dodao kako "njezini tekstovi odražavaju dobro poznavanje metodologije obradbe arhivske građe."

Bosiljka Janjatović je znanstvena savjetnica u Institutu za hrvatsku povijest, a knjigu "Stjepan Radić - njegova zatvori, suđenja, ubojstvo" objavio je zagrebački nakladnik "Dom i svijet".

(Hina) mk mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara