PREDSTAVLJENA KNJIGA "EGIPAT U HRVATSKOJ"

Knjiga "Egipat u Hrvatskoj" mlađeg zagrebačkog povjesničara Mladena Tomorada, predstavljena je večeras u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Knjiga čiji je izdavač "Barbat" vrijedno je znanstveno djelo koje sakuplja i ocjenjuje bavljenje Egiptom kod nas, rečeno je.

Knjiga posebno obrađuje egipatske spomenike u Hrvatskoj, istraživanja egipatske kulture kroz stoljeća, zbirke egipatskih predmeta u Hrvatskoj, istraživanja u Hrvatskoj te stručne i znanstvene radove u Hrvatskoj o Egiptu.

Recenzent Petar Selem, sveučilišni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prvi od dva hrvatska doktora egiptologije, rekao je da povijest starog Egipta nije samo usko arheološko pitanje, nego stvar vrlo širokog duhovnog obzora koja daje Hrvatskoj kulturalnu legitimaciju.

Autor Mladen Tomorad kao najveći problem ističe činjenicu da ne postoji institucija koja bi okupljala domaće istraživače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše radova o Egiptu po vrsti su enciklopedijske natuknice, gotovo polovica, a prema sadržaju više od trećine su znanstveno-popularnih radova.

Trenutačno hrvatski egiptolozi rade na projektu baze podataka egipatskih spomenika u Hrvatskoj, iz kojeg se očekuje više digitalnih i publicističkih radova kojima će se hrvatska znanost uključiti u suvremene egiptološke tokove, rekao je Tomorad.

Bavljenje Egiptom u Hrvatskoj počinje 1862. nakon što se u privatnoj zbirci Mihaela Barića našla "Zagrebačka mumija s lanenom knjigom".

Danas Hrvatska posjeduje oko 4 tisuće predmeta vezanih za egipatsku kulturu, povijest i vjeru, od čega se oko 3,5 tisuće čuva u muzejskim zbirkama i ostatak u privatnim zbirkama.

Prvo djelo, "Povijest starog Orijenta", napisao je Gavro Manojlović 1923., potom Grga Novak objavljuje knjigu "U zemlji faraona" 1945., a prvi cjeloviti prikaz egipatske povijesti donosi Petar Lisičar 1956. u djelu "Egipat u starom vijeku". Tijekom sedamdesetih 20. stoljeća Petar Selem počinje objavljivati studije, članke i knjige o tome, a danas se uz njega Egiptom bavi još djelatnik Arheološkog muzeja Igor Uranić, drugi od dva doktora egiptologije u Hrvatskoj, te tek stasali Mladen Tomorad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara