Predstavljena knjiga Erharda Buseka "Austrija i ji. Europa"

PROMOCIJA knjige Erharda Buseka "Austrija i jugoistočna Europa", u kojoj njezin pisac, kao dobar poznavatelj prilika na tim prostorima, razbija predrasude o toj regiji i govori o odnosu EU-a prema njoj, održana je u Zagrebu.

Bivši zamjenik austrijskog kancelara i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek pružao je nesebičnu prijateljsku pomoć hrvatskom narodu u njegovim najtežim danima 1991., prisjetio se potpredsjednik Hrvatskog sabora Zdravko Tomac prilikom predstavljanja knjige. On je opisao Buseka kao srednjoeuropskog, europskog i svjetskog političara.

"Očekujemo da će jednako uspješno, kao što je pomagao i prije 12 godina, pomoći Hrvatskoj da što prije postane članicom EU-a", rekao je Tomac.

Bivši direktor Austrijskog kulturnog instituta u Zagrebu Leopold Melicher izjavio je da autor u knjizi razlaže jedinstvenu ulogu EU-a i njezinu potrebu širenja na jugoistočnu Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svojoj knjizi, Busek je rekao da je ona i dalje vrlo aktualna iako je napisana prije rata na Kosovu 1999. Jugoistočna Europa ima sudbinsko značenje za naš kontinent, ustvrdio je on i rekao da će "način na koji se ophodimo s jugoistočnom Europom odlučiti o tome jesmo li u stanju oblikovati jednu zajedničku Europu".

Hrvatska je za mene jedna srednjoeuropska zemlja, a ne dio jugoistočne Europe, ona je veza između središnje i jugoistočne Europe, kazao je Busek. Prema njegovim riječima, zahtjev Hrvatske za članstvom u EU je logičan, a Austrija će učiniti sve da do toga i dođe i pomoći će joj na tom putu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara