Predstavljena knjiga Ivana Ugrina "Hrvati to znaju"

SPLITSKI ogranak Matice hrvatske predstavio je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu novinara Ivana Ugrina "Hrvati to znaju" o kojoj su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, novinarka Olga Ramljak, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Petar Selem te u ime nakladnika predsjednik ogranka Matice hrvatske Josip Botteri.

Naslov knjige "Hrvati to znaju" je engleski prijevod srpske pjesme "Bit će mesa klat će mo Hrvate" koju su pjevale Miloševićeve horde nakon ulaska u Vukovar 1991., pojasnio je Zidić i poručio kako je upitan i sam opstanak našeg naroda ako se budu zanemarivale njegove kršćanske vrijednosti.

Knjiga je borba za jedan kršćanski svijet, rekao je Zidić i dodao kako je napisana protiv slabih kršćana koji nemaju snage zauzeti se za kršćanske vrijednosti.

"Knjiga je svjedočanstvo o odnosu javnih glasila i Crkve", rekao je Botteri i dodao kako Ugrin piše o osobama koje su svojim zauzimanjem pomogle uspostaviti neovisnu Hrvatsku.

Olga je Ramljak upozorila na zabranjeni Ugrinov tekst u Slobodnoj Dalmaciji o istupu splitskoga nadbiskupa Marina Barišića koji se zauzimao za ljudska prava optuženih branitelja iz Lore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga upozorava na medijski prostor zatrovan mržnjom prema vrijednostima koje Ugrin zastupa, rekao je Selem i dodao kako on na mržnju ne odgovara istim političkim diskursom. Autor odgovara duhovnom vertikalom, smireno, blagošću i vrlinom, dodao je.

Predgovor knjizi napisao je povjesničar Ivan Mužić.

Knjiga "Hrvati to znaju" (186 str.) sastavljena je od 64 novinska teksta, koje je autor nakon "prvomajskoga prevrata" u Slobodnoj Dalmaciji 2001. kao "nepodoban novinar" objavljivao u različitim rubrikama lista.

U njoj su prilozi o papi Ivanu Pavlu II., kardinalima Franji Kuhariću i Alojziju Stepincu, nadbiskupu Frani Franiću, Međugorju i mnogim drugim temama hrvatskoga crkvenoga života.

Ivan Ugrin je teolog i novinar Slobodne Dalmacije. Objavio je više knjiga, uz ine i knjigu "Znakovi vremena".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara