PREDSTAVLJENA KNJIGA JOŠKA RADICE "SVE NAŠE DAKSE - HRVATSKI JUG U VRTLOGU DRUGOGA SVJETSKOG RATA I JUGOKOMUNISTIČKE STRAHOVLADE - DOPRINOSI ISTINI".

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je danas u Zagrebu knjigu Joška Radice "Sve naše Dakse hrvatski jug u vrtlogu Drugog svjetskog rata i jugokomunističke strahovlade doprinosi istini".

O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, predsjednik njezina dubrovačkog ogranka Vlaho Benković, povjesničari Trpimir Macan i Frano Glavina.

"Ovo je knjiga naše memorije s kojom se teško živi, ali se preživljava", rekao Zidić, koji je upitao ako je toliko zločina bilo u Dubrovniku koliko li ih je tek bilo u našim ruralnim krajevima.

Prigovarajući pravnicima zbog čvrstog držanja paragrafa Tito je izumio novu teoriju legaliteta, istaknuo je Glavina i dodao kako je jugoboljševički tužitelj Albert Goldstein 12. prosinca 1945. u Zagrebu poučavao suce kako ne mogu biti narodni suci, ako sude protiv odluka donesenih u ime naroda.

Nažalost, ubijeni na komunističkim stratištima najčešće nisu imali nikakva suda, ni prava na obranu, istaknuo je Glavina.

Trpimir Macan je govorio o metodološkim postupcima, prikupljanju i obradbi građe u knjizi.

Knjiga (834 str.) u deset poglavlja obrađuje zločine jugoslavenske partizanske vojske na dubrovačkom području. U uvodnom dijelu obrađene su prijeratne međunarodne političke okolnosti i stanje na hrvatskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugo poglavlje razdijeljeno je na jugokomunističke zločine počinjene u razdoblju od travnja 1941. do 18. listopada 1944., od 18. listopada 1944. do 9. svibnja 1945. i razdoblje nakon 9. svibnja 1945.

Sljedeća poglavlja obrađuju ubijene izvan širega dubrovačkog područja, četničke zločine, žrtve nestale u zarobljeničkim logorima SSSR-a, žrtve koje su ubili Nijemci i Talijani, skupni prikaz i zbrojni pregled svih ubijenih osoba, poginule u Drugom svjetskom ratu i od posljedica rata te prikaz ubijenih i poginulih osoba.

Na kraju knjige objavljena su vrela, literatura i kazalo imena.

Na naslovnoj stranici knjige otisnuta je slika Iva Dulčića "Hrvatska" nastala kao odgovor na jugokomunističke progone hrvatstva nakon Karađorđeva 1971.

Joško Radica objavio je i knjigu "Crveni teror u Dubrovniku - listopad 1944"., koja je nastala na osnovi istraživanja partizanskih zločina.

Tekstove iz knjige je čitao glumac Maro Martinović, a na glasoviru je svirala pijanistica Zrinka Ivančić.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara