Predstavljena knjiga Jure Krište "Hrvatski katolički pokret (1903.-1945.)"

Znanstvena istraživanja o Hrvatskom katoličkom pokretu do sada su nailazila na otpor sudionika tog pokreta s jedne strane i komunističkoga totalitarizma koji je naučio propisivati o čemu se smije, a o čem ne smije pisati, rekao je danas Jure Krišto na predstavljanju svoje knjige "Hrvatski katolički pokret (1903.1945.)".

O knjizi i Hrvatskom katoličkom pokretu u Matici hrvatskoj govorili su i povjesničar Zlatko Matijević i profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Mirko Juraj Mataušić.

"Hrvatski katolički pokret osebujna je pojava ne samo u okviru sveopće Katoličke crkve, nego i u okviru europskih pokreta. Izrastao je iz nastojanja opće Crkve tijekom druge polovice 19. i na početku 20. stoljeća, da se odupre raznim 'liberalnim' idejama", piše Krišto u predgovoru knjige i dodaje kako se "uspostavio kao laička organizacija s vlastitim odgojnim zadaćama u duhu promicanja kršćanskih vrijednosti u hrvatskom društvu".

"Treba razlikovati Hrvatski katolički pokret koji nastao organiziranjem vjernika, za razliku od Katoličke akcije nastale po naputcima Crkvene hijerarhije", istaknuo je Matijević i dodao kako su djelatnost Pokreta ugušile totalitarne komunističke vlasti 1945.

Pokretač mu je bio krčki biskup Anton Mahnić, podsjetio je Matijević i dodao kako je mobilizacijom mladeži i poticanjem tiska promicao katoličke vrijednosti u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mala socijalna knjižica koju je uređivao Ivo Bogdan dostizala je nakladu od sto tisuća primjeraka, napomenuo je Mataušić i dodao kako je preko nje upozoravao na opasnosti od boljševizma i masonstva.

Knjigu su objavili Glas koncila i Hrvatski institut za povijest.

Knjiga "Hrvatski katolički pokret (1903.-1945.)" u četiri poglavlja obrađuje prethodnice Hrvatskom katoličkom pokretu, njegovu djelatnost u razdoblju vlasti Austro-Ugarske Monarhije, vrijeme Kraljevstva SHS i Kraljevine Jugoslavije i razdoblje Nezavisne Države Hrvatske.

Jure Krišto (1943.) je znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest. Objavio je više knjiga, a među njima "Prešućenu povijest".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara