Predstavljena knjiga Kangrginih tekstova o nacionalizmu i demokraciji

Zbirka rasprava, polemičkih tekstova i intervjua dr. Milana Kangrge ´Nacionalizam ili demokracija´ predstavljena je večeras u Zagrebu.

Knjiga obuhvaća 23 rada od kojih je većina devedesetih godina objavljivana u hrvatskim listovima i časopisima.

U ispunjenu predvorju galerije ´Mimara´ predstavljači su rekli da radove povezuje Kangrgina odvažnost u kritici nacionalizma kao natražnjačke ideologije koja potpuno poništava demokratska dostignuća.

´Nacionalizam ne priznaje pojam čovjeka pa biti samo Hrvatom ne znači još biti i čovjekom´, kazao je dr. Kangrga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednik dr. Stipe Šuvar ocijenio je tekstove ´veoma nadahnutim intepretacijama mislilaca od Sokrata do Marxa, uključivo i revolucionarnost Isusa Krista´. Po mišljenju predstavljača dr. Ivana Kuvačića Kangrgini tekstovi su dobro pokazali kako su u ime nacionalizma iz javnog života izbačeni ljudi koji su Hrvatsku doveli pred vrata Europe.

Kangrga je kazao kako je hrvatski nacionalizam u obliku ustaštva ´prešao´ preko njegove obitelji u ranoj mladosti te da za nj cijeli život nije moglo biti dvojbe može li i jedan nacionalizam biti dobar. ´To se isključuje. Ili nacionalizam ili demokracija i pravo za sve´, kazao je i dodao da hrvatski nacionalizam završava u ustaštvu kao srpski u četništvu. ´Zaprepastio sam se da je bilo moguće tako obnoviti nacionalizam kao proteklih desetak godina i smatrao sam životnom obvezom boriti se protiv toga zla´, zaključio je.

Milan Kangrga rođen je u Zegrebu 1923. Predavao je etiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, bio jedan od osnivača časopisa Praxisa i predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva. Autor je više knjiga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara