Predstavljena knjiga "Katolička crkva u Hrvatskoj i komunistički režim 1945.-1966."

Riječki nakladnik "Otokar Keršovani" predstavio je danas u Hrvatskom novinarskom društvu knjigu Miroslava Akmadže "Katolička crkva u Hrvatskoj i komunistički režim 1945.1966.".

O knjizi su govorili recenzenti akademik Franjo Šanjek i savjetnik s Hrvatskog instituta za povijest Zdenko Radelić te autor knjige.

Djelo nudi sustavan prikaz odnosa svjetovne i crkvene vlasti u Hrvatskoj nakon dolaska komunista na vlast 1945. do potpisivanja Protokola SFRJ sa Svetom Stolicom 1966., rekao je Radelić.

Po njegovim riječima autor je prikazao napeto stanje u tim odnosima, koje se očitovalo i u pokušaju komunističke vlasti da marginalizacijom Crkve potpuno ovlada društvom.

Šanjek je napomenuo kako je autor napravio vrlo studioznu raščlambu odnosa Katoličke crkve u Hrvatskoj i jugoslavenske komunističke vlasti te dodao kako se argumentacija za knjigu temelji na građi Komisije za vjerske odnose, pospremljene u Hrvatskom državnom arhivu.

Knjiga obrađuje bolne i nedovoljno poznate stranice poratne povijesti, rekao je Šanjek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga "Katolička crkva u Hrvatskoj i komunistički režim 1945.-1966." (396 str.) obrađuje u pet poglavlja odnose Katoličke crkve i države u trima razdobljima: 1945. - 1953., 1953. - 1960. i 1960. - 1966.

U prilozima autor je objavio popis osuđenika - katoličkih svećenika, časnih sestara i bogoslova - od 1945. do 1951., prijepise memoranduma hrvatskoga katoličkog svećenstva u emigraciji iz 1954., pisma kardinala Stepinca duhovniku đakovačkoga biskupskog sjemeništa Ćirilu Kosu i Vladimira Bakarića Svetozaru Rittigu te nepotpun popis članova staleških društava katoličkih svećenika u Hrvatskoj.

Na kraju knjige objavljeni su izvori, literatura i kazalo imena.

Miroslav Akmadža (1967.) profesor je hrvatske povijesti 20. stoljeća na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Osim znanstvenih radova u periodici objavio je i knjigu "Oduzimanje imovine Katoličkoj crkvi 1945.-1966. i crkveno-državni odnosi - primjer Zagrebačke nadbiskupije".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara