PREDSTAVLJENA KNJIGA KOLUMNI "CRVENO JATO" ĐURĐICE IVANIŠEVIĆ

Knjiga "Crveno jato" novinarke i pjesnikinje Đurđice Ivanišević, zbirka njezinih kolumni iz 1997. i 1998., predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Zbirka "Crveno jato" sadrži četrdesetak autoričinih kolumni iz dnevnika "Vjesnik", koje je pisala 1997. i 1998. Samo su dva teksta napisana 2000. - prvi i zadnji u knjizi, "Pismo Staljinu: Josife Visarionoviču, vi ste živi u Hrvatskoj" i "Pismo Madelein Albright: Ne treba nam nova Jalta".

Knjiga "Crveno jato" literarnim skalpelom secira način razmišljanja i ponašanja u kojima pojedinci radi društvene časti gube vlastito dostojanstvo, rekao je Tomislav Vuković, novinar tjednika "Glas koncila".

Crvena boja u tim kolumnama ima vrlo jasnu ideološku oznaku, no ona se za autoricu preljeva u sve strukture, ne samo vladajuću, već i u oporbenu, pa i u crkvu, napomenuo je Vuković. Ivanišević se ne opredjeljuje ni za koga, ona ostaje svoja, a iz svakog retka iščitava se njezina ljubav prema Hrvatskoj, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica dosljedno svjedoči o problemima u jednoj mladoj državi, a izlaze za njih nalazi u nadi i iskrenom opraštanju, rekao je književnik Toma Podrug. On drži da je cilj tih članaka razotkriti one koji su "obezvrijedili i sotonizirali" osjećaje za Hrvatsku.

Ocijenivši da Ivaniševićkini tekstovi pokušavaju razbiti šutnju o komunizmu te da su slobodni, neovisni i aktualni, predstavljačica knjige Ozana Ramljak, napomenula je da su oni politički, ali da nisu pisani na politički način.

Ivanišević je istaknula da umjesto šutnje treba osuditi komunizam, kao i "sve ideologije koje su donijele puno zla na ovom tlu". Ona budućnost vidi u slobodi i opraštanju u toj slobodi. Knjigu "Crveno jato" objavila je u vlastitoj nakladi.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara