predstavljena knjiga "Korčulanska biskupija (1300.-1830.)"

Znanstvena studija "Korčulanska biskupija (13001830.)" don Bože Baničevića predstavljena je večeras u Zagrebu.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja Vatikanskog i Hrvatskoga državnog arhiva i u njoj su kao dodatak objavljeni arhivski tekstovi o biskupiji.

Prvi pregled povijesti Korčulanske biskupije u povodu 700. obljetnice njezina utemeljenja napisan je kronološki. U pet poglavlja autor je obradio 36 korčulanskih biskupa koji su u Korčuli stolovali u razdoblju od 500 godina.

Predstavljajući knjigu, akademik Franjo Šanjek je rekao da ta studija pruža važan prilog proučavanju korčulanske povijesti od osnivanja biskupije u 14. stoljeću do njezina utrnuća 30-ih godina 20. stoljeća.

Profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Petar Korunić napomenuo je da Baničević, uz podatke o dolasku biskupa na otok i njihovoj ulozi u strukturiranju i izgradnji tamošnjih crkava, opisuje odnos biskupa prema europskim središtima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi korčulanski biskupi razvili su se kao pisci, znanstvenici, govornici, diplomati i misionari, navodi autor u knjizi. Jedan od njih, biskup Augustin Kvinčić dok je bio na čelu bratovštine sv. Jeronima u Rimu, odobrio je prvu hrvatsku gramatiku Bartola Kašića.

Baničević smatra da Korčula nikada ne bila ono što jest da tu nisu stolovali biskupi, koji nisu samo unaprijedili duhovnost nego su poticali i graditeljstvo, štitili i čuvali samostalnost i slobodu otoka te ga povezivali s velikim zapadnoeuropskim središtima.

Korčulansku biskupiju odobrio je i potvrdio papa Bonifacije VIII., a prvi biskup bio je Ivan Prvi Kručić. Posljednji korčulanski biskup bio je Josip Teodozije Kosirić. Nakon njegove smrti više se nije mogao imenovati novi biskup zbog protivljenja bečkoga dvora, pa je 1828. bulom pape Leona XII. Korčulanska biskupija ukinuta.

(Hina) mvr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara