PREDSTAVLJENA KNJIGA LJERKE SCHIFFLER "VETERA ET NOVA - HRVATSKA FILOZOFIJA U EUROPSKOM OBZORU"

Knjigu Ljerke Schiffler "Vetera et nova Hrvatska filozofija u europskom obzoru" predstavili su danas u Kulturnoinformativnom centru (KIC) akademik Žarko Dadić, profesorica riječkoga sveučilišta Heda Festini i glavni urednik časopisa "Filozofska istraživanja" Pavo Barišić.

U knjizi "Vetera et nova - Hrvatska filozofija u europskom obzoru" (530 str.) koju je objavilo Hrvatsko filozofsko društvo, autorica piše o hrvatskim filozofima humanizma, filozofiji Petra Pavla Vergerija ml., filozofemima renesanse, estetičko-poetikološkoj problematici, Frani Petriću, Nikoli Gučetiću, Matiji Frkiću, hrvatskim filozofima u kontroverzama oko Tassa, o enciklopediji Pavla Skalića, filozofiji i filodoksiji, baroknom epu u filozofskom obzoru, filozofijskim aspektima hrvatskoga latinizma 18. stoljeća, filozofijskoj terminologiji u hrvatskoj leksikografiji 18. stoljeća, enciklopedistici i leksikografiji, novijoj hrvatskoj filozofiji, Zimmermanovu poimanju filozofije, Branku Vodniku, filozofiranju Pavla Vuk Pavlovića, o povijesti filozofije kao povijesti pitanja i o recepciji hrvatske filozofije u svijetu. Na kraju knjige objavljene su bilješke, sažetak na engleskom jeziku i kazalo imena.

Knjiga je dobar pregled razvoja hrvatske filozofije, rekao je akademik Dadić i dodao kako tekstovi obrađuju cjelinu pojedinih razdoblja kao što su renesansa i prosvjetiteljstvo. Također je istaknuo kako su hrvatski filozofi u knjizi predstavljeni u sklopu općih svjetskih zbivanja.

Knjiga se odlikuje nizom tankoćutnih raščlamba, rekla je Festini i dodala kako postoji tendencija da se u knjizi napravi sinteza cjelokupna autoričina rada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je rezultata osobnog i višegodišnjeg kontinuiranoga i sustavnog bavljenja poviješću hrvatske filozofije, od 15. do 19. stoljeća, u europskom obzoru, piše u predgovoru knjige Ljerka Schiffler i dodaje kako knjiga predstavlja cjelinu s njezinim ranijim knjigama - "Iz hrvatske filozofske baštine" (1980.), "Ideja enciklopedizma i filozofijsko mišljenje" (1989.) i "Humanizam bez granica. Hrvatska filozofija u europskom obzoru" (1992.).

Ljerka Schiffler (1941.) profesorica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Istražuje djela iz povijesti hrvatske filozofije i književnosti. Napisala je više knjiga, a među njima i monografiju "Nikola Gučetić".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara