Predstavljena knjiga Mirka Kovačića "U potrazi za istinom - martirij Hrvata u Vukovaru 1941.-1945."

Knjiga Mirka Kovačića "U potrazi za istinom martirij Hrvata u Vukovaru 1941.1945." predstavljena je večeras na tribini u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Knjigu je kao svoj prvijenac objavio vukovarski ogranak Matice hrvatske.

O njoj su govorili urednik knjige Zlatko Virc, predsjednica vukovarskoga ogranka Matice hrvatske Štefica Šarčević, vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl, gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar i pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Kovačić je u svojoj knjizi obradio stradanja hrvatskoga naroda u Vukovaru nakon ulaska komunističke vojske u taj grad 1945. godine, rekla je Štefica Šarčević. "Očeva se ne sjećamo ali ih pamtimo iz pričanja naših majki i dugujemo im zahvalnost za sve ono što su učinili za Hvatsku", rekla je govoreći o Kovačićevoj knjizi.

Obveza je preživjelih da se sjećaju onih koji su položili živote za Hrvatsku, rekao je Štengl i dodao da je zlo koje se dogodilo 1945. godine opetovano u Vukovaru 46 godina poslije toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fra Špehar je rekao kako su 1945. "'osloboditelji' građane Vukovara oslobodili života, a njima su u tom poslu pomagali domaći, i ti isti su devedesetih ponovno 'oslobodili' Vukovar".

Ova knjiga kasni najmanje pedeset godina, rekao je biskup Mrzljak i dodao kako je žalosno da ovoliki skup u Matici ne zanima hrvatske medije. Kovačićeva knjiga iznosi prešućivanu istinu, pa je ona prigoda da se oslobodimo tog straha, dodao je.

Urednik Virc je ustvrdio da je Kovačićeva knjiga nadgrobni spomenik onima čija imena dosad nisu nigdje javno spomenuta.

Kovačićevu knjigu su recenzirali Vlado Horvat i Ivan Jelić.

(Hina) xmk yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara