Predstavljena knjiga Miroslava Vaupotića Ttragom tradicije"

KNJIGA jednog od najvećih poznavatelja hrvatske književnosti Miroslava Vaupotića "Tragom tradicije" predstavljena je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu. L

Akademik Ivo Frangeš zahvalio je posthumno autoru, kojega više od 20 godina nema među nama, što je napisao tako vrijedno djelo.

Miroslav Vaupotić (1925.-1981.) bio je strastven čitač, zaljubljenik u literarnu riječ, njezin meditativni analitičar i pouzdan istraživač faktografskog zapisa te riječi i sigurno je bio najplodniji kritičar svoga vremena, rekao je Frangeš.

Dodao je da je Vaupotić bio i esejist, feljtonist, publicist, pa i pjesnik, te da se bogatstvo Vaupotićevih radova potvrđuje brojem od gotovo 1.500 bibliografskih jedinica.

Neke od njih nije ni potpisao, a neke su objavljene pod pseudonimom Vlado Horvatić, Lav Mirni i Luka Ibrišimović.

Frangeš je, citirajući napomene urednice knjige Jelene Hekman, rekao da je knjiga komponirana upravo onako kako je naznačio njezin autor.

Priređeni i redigirani rukopisi studija, rasprava i zapisa za dvije knjige, obuhvaćeni su ovdje u jednoj knjizi. U svakom dijelu, u prvom Kritik u procijepu i u drugom Tragom tradicije, prilozi su tematski slično razvrstani. Najprije književnopovijesne, odnosno književnotematološke i žanrovske studije, zatim Portreti i na kraju Glose i prikazi, rekao je Frangeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Vaupotića je rekao da je bio nenadmašan u lakoći kojom je mogao donijeti sud o autoru, literarnom djelu ili nekoj drugoj umjetničkoj pojavi te sve lucidno razviti u esejističkom govoru uzorne jasnoće.

Knjiga "Tragom tradicije" odabirom književnopovijesnih i žanrovskih studija, pa portreta, zanimljivih prikaza pojedinih djela, ponajviše iz suvremene hrvatske, ali i drugih južnoslavenskih književnosti, otkriva širok tematski raspon pojava koje Vaupotića potiču, rekao je Frangeš.

Naglasio je da autor s istim žarom govori o većim i samo naizgled manje značajnim pojavama književne povijesti i time pridonosi stvaranju cjelovite slike nacionalnoga književnog identiteta.

Davor Kapetanić i akademik Dubravko Jelčić prisjetili su se dana koje su provodili zajedno s Vaupotićem, ističući da su bili privilegirani što su mu bili prijatelji.

Vaupotić je bio najpopularniji među studentima, kako svojim znanjem tako i šalama i doskočicama, nije išao putem uhodanog komuniciranja i nije priznavao tabu teme, rekao je Kapetanić, a Jelčić je rekao da je u životu prijateljevao s dvije zaista posebne osobe - Matkom Peićem i Miroslavom Vaupotićem.

Vaupotić je živio za literaturu, zaključio je Jelčić.

Knjigu je uredila Jelena Hekman, a izdala Matica hrvatska u biblioteci Pleter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara