Predstavljena knjiga "Mladi Ujević-politički angažman i rana proza"

KNJIGA ´Mladi Ujević politički angažman i rana proza, 1909.1919´ Srećka Lipovčana, koja obrađuje manje poznati dio iz života Tina Ujevića, onaj o njegovu političkom djelovanju, predstavljena je danas na promociji ´Velika tajna mladog Ujevića´ u Društvu hrvatskih književnika.

U knjizi se obrađuje Ujevićeva rana proza, desetogodišnje razdoblje od dolaska na studij u Zagreb 1909. do povratka iz emigracije 1919., u kojem on nije bio samo književno nego i politički djelatan. Ujević je tada prolazio različite faze, od starćevićanske pozicije do zauzimanja za jugoslavensku ideju, a bio je i jedan od čelnika Nacionalističke omladine.

Nije bilo jednostavno čitati neke tekstove iz tog perioda zbog njihova ideološkog usmjerenja, rekao je Srećko Lipovčan koji je za disertaciju obradio 148 tekstova rane Ujevićeve proze. No, njegovi su motivi bili utemeljeni u uvjerenju da se Hrvatska može ostvariti samo uz pomoć Srbije, što je bila zabluda, dodao je.

Po njegovim riječima, nije se libio polemički intoniranih ´dijaloga´ s tom građom, no trudio se uzeti u obzir okolnosti vremena u kojim su ti sudovi izricani.

Lipovčan drži da je Ujević bio jednako vrstan stilist kad je pisao političku prozu i kada je pisao pjesme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Od svih tekstova koja sam obradio u knjizi, njih dvije trećine i danas funkcioniraju kao vrsni tekstovi´, istaknuo je Lipovčan.

Akademik Ante Stamać ocijenio je da je Ujević jedna od najreprezentativnijih osoba hrvatskog javnog života 20. stoljeća, no, kako je Lipovčanovo djelo potkrijepljeno dokumentima pokazalo, on je od 1912. bio u službama tadašnje velikosrpske politike.

Povjesničar Zlatko Matijević na promociji je govorio o povijesnom kontekstu u kojem su nastajali Ujevićeva politička proza.

Knjigu je objavio splitski ´Knjževni krug´ u Biblioteci znanstvenih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara