Predstavljena knjiga "od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma" J. Županova

KNJIGA provokativnog naslova sociološkog klasika i istraživača, akademika Josipa Županova ´Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma´, u kojoj kako sam kaže, pokušava odgovoriti na dva pitanja što nam se to događa i zašto, predstavljena je danas u Zagrebu.

Akademik Dušan Bilandžić rekao je na predstavljanju da je ta knjiga ´za njega vodić i inspiracija za pisanje teksta o kronici vremena´. ´Knjiga je puna ideja, teza i hipoteza te zaslužuje znanstveni skup´, izjavio je Bilandžić, zamjerivši Županovu na naslovu, jer nigdje u knjizi, rekao je, ne dokazuje da je komunizam bio pakao.

Bilandžić je napomenuo da Hrvatska izlazi iz divljeg kapitalizma, jer su svi tajkuni propali i ne mogu se više ponoviti.

Naslov knjige trebalo je staviti u navodnike, odgovorio je Županov na Bilandžićevu primjedbu.

´Čovjeku se događa ono što mu je slično. Kakvi smo - tako nam je´, rekao je Županov, koji je posebno govorio o svojem životnom putu, koji, kako je rekao, iako nije nigdje napisan, mnogo toga objašnjava.

´U životu mi je teklo sve na nemogući način´, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knjigu ´Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma´, s podnaslovom - Odabrane rasprave i eseji (1995.-2001.), izdala je Hrvatska sveučilišna naklada, uredila Anita Šikić, a recenzenti su Drago Čengić i Ivan Rogić.

Anita Šikić je rekla da je naslov knjige namjerno provokativan kako bi se testirao pakao komunizma i divljaštvo kapitalizma u Hrvatskoj.

´Ta knjiga pomoći će da se bolje shvati unutarnji determinizam, i stvarne šanse za društvenim promjenama´, dodala je.

´Riječ je o akumuliranom znanstvenom iskustvu i pamćenju klasika sociologije, a ujedno i sociološkog istraživača koji iznošenjem ´tvrdih činjenica´ daje jedno šire uporište za javnu higijenu društvenog miljea´, rekao je Ivan Rogić.

Knjigu treba čitati i kao skup eseja, koji daju bogat uvid u društvenu stvarnost, dodao je.

Za Dragu Čengića kod Županova se radi o kontinuiteta u postavljanju društveno relevantnih pitanja koji proizlaze iz metodološkog, istraživačkog, ali i etičkog stava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara