Predstavljena knjiga Roberta Holjevca "Ivan Stojković i njegovo doba"

HRVATSKI institut za povijest predstavio je danas u svojim prostorijama u Zagrebu knjigu Roberta Holjevca "Ivan Stojković i njegovo doba (u svjetlu borbe za jedinstvo Crkve i carigradske misije)".

O knjizi su govorili ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest Milan Kruhek, povjesničari Zef Mirdita i Mijo Korade.

"Holjevac u svojoj knjizi oslikava crkvena, politička i teološka pitanja Stojkovićeva vremena", istaknuo je Mirdita i dodao kako je knjiga nezaobilazan izvor podataka za buduće proučavatelje Stojkovićeva doba.

U knjizi su obrađene teme europske civilizacije, napomenuo je Korade i dodao kako je riječ o povijesti Zapada i njegove civilizacije.

Autor posebice naglašava Stojkovićevu raspravu sa češkim husitima koja podsjeća na današnje raspre u europskim parlamentima, istaknuo je Korade i dodao kako pak rasprava o različitim mentalitetima podsjeća na današnje raspre glede ujedinjene Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio sam hrvatsku povijest uklopiti u opći kontekst Europe, razvijenoga srednjeg vijeka, Crkve i posebice u odnosu na tadašnji Bizant koji je bio na umoru," rekao je Holjevac.

Ivan Stojković je hrvatski dominikanac iz Dubrovnika koji se tijekom 15. stoljeća borio za jedinstvo Crkve.

Knjiga "Ivan Stojković i njegovo doba" (227 str.) u sedam poglavlja i zaključak obrađuje hrvatske i europske prilike u doba Ivana Stojkovića, njegov život do boravku u Carigradu, Stojkovićev odnos prema islamu i osmanskoj ekspanziji, boravak u Carigradu i povijesno-teološke usporednice života i djelovanja Ivana Stojkovića i Andrije Jamometića.

Knjizi su na kraju pridodani prilozi, kazala i literatura.

Robert Holjevac (1967.) je znanstveni asistent na Hrvatskom institutu za povijest. Izgubio je vid u svojoj 15. godini, a trenutno priprema doktorski rad na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara