Predstavljena knjiga Stjepana Vukušića "Admiral" - roman o prvom hrvatskom admiralu Janku Vukoviću pl. Podkapelskom

Knjiga "Admiral" pjesnika i filologa Stjepana Vukušića dokumentarnolirski roman o prvom hrvatskom admiralu Janku Vukoviću pl. Podkapelskom predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

Janko Vuković pl. Podkapelski samo je 14 sati bio admiral mornarice Države Srba, Hrvata i Slovenaca da bi već 1. studenoga 1918., nakon što su brod minirali talijanski diverzanti, potonuo zajedno sa svojim brodom "Viribus Unitis" usidrenim u pulskoj luci s hrvatskom zastavom na jarbolu . Na te podatke iz životopisa mornaričkoga časnika Ličanina Janka Vukovića pl. Podkapelskog podsjetio je urednik i nakladnik knjige Josip Pavičić. Naime, knjiga je objavljena u Književnoj biblioteci Naklade P.I.P. Pavičić.

Nakon nastanka kratkovjeke Države Srba, Hrvata i Slovenaca Janko Vuković pl. Podkapelski u jesen je 1918. s tri strane - iz Beča, Zagreba i Stožera mornara imenovan zapovjednikom cijele Austro-ugarske, odnosno SHS mornarice. Flota je službeno bila predana predstavnicima Narodnoga vijeća Države SHS na čelu s pjesnikom Antom Tresićem Pavičićem 31. listopada 1918. u pet sati poslijepodne, a nakon toga Podkapelski je odmah unaprijeđen u čin kontraadmirala. Već sljedeći dan - 1. studenoga rano ujutro, talijanski su se diverzanti probili u pulsku luku i minirali usidreni admiralski brod.

Nakon što je zarobljenim Talijanima dopustio da se iskrcaju, zajedno s admiralskim brodom "Viribus Unitis" potonuo je i njegov novi zapovjednik Janko Vuković pl. Podkapelski, rekao je Pavičić .

Taj moralni čin pl. Podkapelskoga nešto je što ga bitno izdvaja od mnogih admirala, iako se na njega zapravo obvezuju svi zapovjednici brodova, istaknuo je umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

I dok je Podkapelski bio admiral tek 14 sati, Domazet "vidi" određenu simbolika u tomu što, kako je rekao, "14 godina nakon nastanka hrvatske države, oni koji nisu mogli dopustiti ni da Hrvat Podkapleski bude zapovjednik flote, sada žele 'potopiti' hrvatski državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jer, smatra Domazet, svim hrvatskim romantičarima kojima je Hrvatska na prvome mjestu nedostaje razumijevanje događaja i okružja zbog čega pak, dodao je, uspijevamo dobiti taktičke bitke dok se rat pak dobiva na razini strategije.

Zato Domazet upućuje i upozorenje hrvatskoj politici da , kako je rekao, "što prije odustane od iluzija o dobroj i pravednoj Europi jer će cijena te zablude biti hrvatska država".

Po riječima književnika Zvonimira Majdaka, autor nam je darovao vrlo konciznu biografiju izuzetnoga čovjeka o kojemu mnogi naši ljudi ništa ne znaju, a još i danas, zajedno sa svojim admiralskim brodom, počiva na dnu pulske luke.

Autor se pak nada, kako je rekao, da "njegov Podkapelski nije bitno iznevjerio stvarnu osobu".

Ideju koja se čula na predstavljanju da se tunel kroz Kapelu nazove imenom prvoga hrvatskog admirala podupro je akademik Stjepan Babić, a njezinu će promidžbu na sebe preuzeti nakladnik Josip Pavičić.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara