Predstavljena knjiga Zrinke Nikolić "Rođaci i bližnji - dalmatinsko gradsko plemstvo u ranom srednjem vijeku"

Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je danas u Zagrebu knjigu Zrinke Nikolić "Rođaci i bližnji dalmatinsko gradsko plemstvo u ranom srednjem vijeku".

O djelatnosti tog Matičina odjela, knjizi i autorici govorili su povjesničari Ivica Prlender, Zdenka Janeković Roemer i Neven Budak.

Knjiga (239 str.) u sedam poglavlja obrađuje obiteljsko ustrojstvo dalmatinskoga gradskog plemstva, njegove veze s ustanovama crkvene i svjetovne vlasti, gospodarsku djelatnost i svakodnevicu tog plemstva.

Knjizi su na kraju pridodani bibliografija i kazalo uporabljenih imena.

Autorica je uspjela na temelju oskudnih dokumenata oživjeti društvo ranosrednjovjekovnih dalmatinskih gradova, rekla je Zdenka Janeković Roemer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja hrvatska historiografija je bila zatvorena, a Nikolićeva nakon jednogodišnjega studija na Central European University u Bidimpešti pokazuje sklonost novog naraštaja otvaranju, naglasio je Budak i dodao kako je autorica uspjela "poznate podatke interpretirati na novi način".

Central European University u Budimpešti je osnovao 1991. američki milijarder i burzovni špekulant Georg Soros.

Zrinka Nikolić (1973.) predaje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu povijest ranoga srednjeg vijeka. Knjiga "Rođaci i bližnji" dva su njezina upotpunjena magistarska rada.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara