Predstavljena Meštrovićeva knjiga "U vrtlogu hrvatske politike"

AUTOBIOGRAFSKA knjiga Mate Meštrovića "U vrtlogu hrvatske politike" predstavljena je danas u Zagrebu.

Na oko 400 stranica u obliku razgovora s novinarom Perom Zlatarom knjiga u 20 odjeljaka govori o Meštrovićevoj obitelji i djetinjstvu, ljudima iz političkog života Jugoslavije i Republike Hrvatske, hrvatske političke emigracije te o političkom djelovanju naslovnika.

Ljubomir Antić ocijenio je da je riječ o knjizi vjerodostojnih, pouzdanih i poštenih kazivanja o vlastitom životu i političkom putu, o slavnom ocu kiparu Ivanu Meštroviću te da je dragocjen izvor podataka za povijest hrvatske emigracije druge polovice 20. stoljeća.

Jakša Kušan naglasio je da Meštrović nije emigrant jer je odrastao i školovao se u Americi te da se doima više promatračem nego osobom koja bi aktivno sudjelovala u hrvatskoj politici.

Smatra da je Meštrović mogao navesti dosta argumenata koji bi pokazali kako je Udba manipulirala emigraciju u smjeru terorizma. Zaključio je da je za prosječnog promatrača to vrijedna knjiga i požalio što iz iseljeništva nije stiglo više ljudi kao Mate Meštrović koji su se školovali i odrasli u drugoj klimi da djelomice promijene prilike u Hrvatskoj u kojoj i dalje važnu političku ulogu ima komunistički način razmišljanja.

Meštrović je na predstavljanju naglasio da je riječ o njegovoj subjektivnoj istini s kojom se neki neće složiti.

Pitanje uloge komunističke tajne službe u promjenama vlasti u Hrvatskoj ostaje neriješeno u knjizi i o tome drugi više znaju od mene i šute, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na svoju dužnost predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća, rekao je da je teško bilo držati na okupu tako različite političke skupine, kojima je bila zajednička vjera u mogućnost obnove demokratske domovine.

Udba je emigraciji pridavala preveliku važnost i mene prikazivala kao čovjeka CIA-e, rekao je Meštrović.

Hrvatska nije onakva o kakvoj smo maštali, a na njezinoj izgradnji trebaju raditi nove generacije, dodao je.

Meštrović je rekao da je rano, kao i njegov otac, uvidio da suživot Hrvata i Srba u Jugoslaviji nije moguć.

Mate Meštrović (1930.), sin kipara Ivana Meštrovića, rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu.

Tijekom Drugog svjetskog rata odlazi s roditeljima u Italiju, a nakon godinu dana do 1946. boravi u Švicarskoj. S roditeljima je 1947. odselio u SAD, diplomirao je 1951., a doktorirao 1957. (New York, Sveučilište Columbia).

Radio je kao novinar u tjedniku Time, a od 1968. do 1991. predavao povijest na Sveučilištu F. Dickinson u New Jerseyju. Godine 1993. izabran je u Županijski dom Hrvatskog sabora, a 1997. odlazi dvije godine na mjesto hrvatskog veleposlanika u Bugarsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara