Predstavljena monografija "Kozala" i film "Plač kamene tišine"

MONOGRAFIJA ´Kozala´, autorice Daine Glavočić, i film ´Plač kamene tišine´, Bernardina Modrića, predstavljeni su danas u hotelu ´Bonavia´ u povodu 130. obljetnice organizirane komunalne djelatnosti na groblju Kozala u Rijeci.

Groblje Kozala najstarije je komunalno groblje u Hrvatskoj te jedno od najstarijih u Europi. Osnovano je prije 165 godina, a od 1872. do kraja 2001. na njemu je pokopana 135.551 osoba.

Daina Glavočić i suradnici u monografiji su prikazali povijesni razvoj kozalskog groblja, tipove grobnica, grobnu ikonografiju i simboliku, arhitekturu i stilove gradnje te priče o znamenitim osobama koje su ondje pokopane.

Većinu od 300 fotografija snimio je Egon Hreljanović.

Urednik monografije ´Kozala´ Velid Đekić istaknuo je da knjiga prati riječku prošlost ili ´histeriju riječke historije´, primijetivši kako monografija nije opterećena nacionalnim, vjerski ili drugim razlikama te da prikazuje židovske, rimokatoličke, muslimanske, pravoslavne, talijanske, mađarske i druge grobnice.

Monografija ´Kozala´ obuhvatila je i razvoj Komunalnog društva ´Kozala´ koje ove godine obilježava 130 godina rada.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je u prošlih 10-ak godina riječka gradska uprava za održavanje i uređenje gradskih groblja izdvojila 20 milijuna kuna te da će ove godine izdvojiti još 2,5 milijuna kuna.

Film ´Priča kamene tišine´ je poetsko-filozofsko-tanatološka impresija o kozalskom groblju. Popratni tekst napisao je Goran Ježić u suradnji s književnikom Nedjeljkom Fabriom, a korišteni su i dijelovi feljtona Nikole Polića. Snimljen je prošlog ljeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara