Predstavljena monografija "Obrtništvo Zagreba"

POVODOM obilježava 650 godina tradicije, 120 godina organiziranog obrta te 120 godina sustavnog obrazovanja obrtnika Udruženje obrtnika grada Zagreba na konferenciji za novinare predstavilo je monografiju pod nazivom "Obrtništvo Zagreba.

Kako bi se istaknula višestoljetna važnost obrtničke tardicije i njeno značenje za gospodarski razvoj Zagreba, Udruženje obrtnika odlučilo je izdati monografiju koja obrađuje razdoblje od 1355. do 2005. godine. U stavranju monografije korištena je opsežna dokumentacija, a osnovu za njenu podlogu čine izvorni arhivski i muzejski materijali, zapisi i fotografije tradicionalnih obrtnika grada Zagreba. Autori teksta su prof. dr. Mira Kolar, mr. sc. Đuro Horvat i Miran Šoić, a urednik dr. sc. Jadran Antolović. Fotografiju potpisuje Vidoslav Barac.

Svečano predstavljanje monografije, kao i svečano obilježavanje 650 godina tradicije i 120 godina organiziranog obrta u Zagrebu održat će se u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića. Tom prigodom u foajeu kazališta bit će postavljena izložba pod nazivom "Trajna povezanost zagrebačkog obrta i Muzeja za umjetnost i obrt".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Obad, predsjednik Udruženja zagrebačkih obrtnika koje okuplja više od 10 tisuća obrtnika proizvodne i uslužne djelatnosti, kazao je da se obrt u odnosu na ranije vremena promijenio te da ga je danas nemoguće dovojiti od poduzetništva,  jer postaje okosnicom srednjeg i malog poduzetništva.

Veliki problem za zagrebačke obrtnike danas je nedostatak mladih kvalificiranih kadrova. Obrtnička komora Zagreb intezivno surađuje s više od 20 obrtničkih i strukovnih škola. Te škole realiziraju 43 jedinstvena modela obrazovanja za obrtnička zanimanja od mogućih 57, a učenici naukuju u 3.300 licenciranih obrta. Iako stalno raste broj učenika koji se školuju za obrtnike, pojedina zanimanja su deficitarna pa se popunjavaju prekvalifikacijom odraslih.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara