Predstavljena treća knjiga "Repertoar hrvatskih kazališta"

KNJIGA ´Repertoar hrvatskih kazališta´ priređivača i urednika Branka Hećimovića, koja obuhvaća oko šest tisuća predstava s kazališnih repertoara u Hrvatskoj između 1981. i 1990., predstavljena je danas u Preporodnoj dvorani Narodnog doma.

Knjiga se nadovezuje na izdanje ´Repertoar hrvatskih kazališta 1840-1860-1980´ (I. i II.) iz 1990. U prvom su dijelu obrade i rekonstrukcije repertoara s kratkim povijesno-leksikografskim komentarima, a u drugom abecedni popis, kazala i prilozi.

Donose se repertoari kazališta, kazališnih družina i grupa od 1981. do 1990. te repertoari festivala, smotri i susreta u tom razdoblju, zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti od 1950. do 1990, hrvatskih kazališta izvan Hrvatske i svih važnijih amaterskih, poluprofesionalnih, studentskih i alternativnih kazališta 20. stoljeća. Treća knjiga sadrži i dopune prvih dviju.

U sve tri knjige obrađeno je gotovo dvadeset tisuća predstava, a svaka jedinica kontekstualizirana je u noviju povijest hrvatskog glumišta, rekao je recenzent akademik Nikola Batušić.

´To nije puko nizanje statističkih podataka, već zrcalo naše nacionalne kazališne povijesti´, dodao je.

Po riječima recenzenta akademika Nedjeljka Fabrija zahvaljujući toj ´svetoj knjizi hrvatskog kazališta´ ostat će upamćeno ono što bi inače zasigurno bilo zaboravljeno, poput, primjerice, kazališnih skupina na Sušaku ili pozornica smještenih ispred zagrebačke katedrale i na Markovom trgu.

Nositelj projekta je Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a suizdavač zagrebačka nakladna kuća ´AGM´.

´Taj veliki projekt, koji još nije dovršen, ulazi u fundamentalnu literaturu bez koje se povijest hrvatskog kazališta ubuduće neće moći meritorno istraživati´, ocijenio je Dubravko Jelčić, tajnik Razreda za književnost HAZU.

Izrazio je uvjerenje da će sve tri knjige pokazati da je povijest hrvatskog kazališta puno bogatija nego što se misli. Posebno vrijednim Jelčić smatra što su u knjigu uvršteni repertoari mnogih neprofesionalnih i amaterskih kazališta, što potvrđuje da je ´kazališna umjetnost u hrvatskom narodu dosegla razinu na kojoj joj mnogi mogu pozavidjeti´.

Zahvalivši suradnicima (23 ih je radilo na knjizi), priređivač Branko Hećimović najavio je da se priprema knjiga koja će obraditi hrvatsko kazalište od 1991. do 2000.

Ta knjiga obuhvatit će imena svih sudionika predstava, od glumaca i plesača do majstora rasvjete, a sva izdanja o repertoaru hrvatskih kazališta trebala bi biti prenesena na CD-rom i Internet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara