Predstavljene restaurirane skulpture zavjetnog pila

U predvorju Rektorata osječkoga sveučilišta danas su predstavljene restaurirane originalne četiri skulpture s osječkog Zavjetnog pila Sv. Trojstva te njihove kopije, koje su postavljene na originalna mjesta, a u cijeli taj projekt Ministarstvo kulture uložilo je više od 460.000 kuna.

Riječ je o kipovima Bogorodice Bezgrešnog Začeća, sv. Ivana Nepomuka, sv. Josipa i sv. Katarine, koji su bili sastavni dio osječkog Zavjetnog pila, postavljenog 1729. godine, a nad kojima je, zbog utjecaja vremenskih prilika te mehaničkih oštećenja, Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) u protekle tri godine napravio opsežne konzervatorsko-restauratorske radove. Restaurirane originalne skulpture izložene su u predvorju zgrade Rektorata, a gipsane kopije originala postavljene su na originalna mjesta na Zavjetnome pilu.

Pročelnik osječkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Zvonko Bojčić kazao je da su neredovito održavanje, različita oštećenja, uključujući i ona nastala tijekom velikosrpske agresije na Osijek, te vandalsko rušenje kipa sv. Katarine s postolja prije nekoliko godina, uvjetovali opsežne restauratorske radove s ciljem obnove skulptura te njihove buduće zaštite u zatvorenom i zaštićenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj HRZ-a Ferdinand Meder istaknuo je da su oštećene skulpture restaurirane na način koji je sačuvao njihove vrijednosti te da se završetak konzervatorsko-restauratorskih radova uklapa u obilježavanje europskih dana zaštite kulturne baštine.

Rektorica osječkog sveučilišta dr. Gordana Kralik rekla je kako je osječka Tvrđa, u čijem je središtu smješten Zavjetni pil, europski vrijedna kulturna baština i zaštićena spomenička cjelina, a da obnovljene skulpture, postavljene u predvorju Rektorata, oplemenjuju taj prostor i postaju trajno dostupne svim posjetiteljima.

(Hina) xivuč ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara